Har hittat fler bevis – forskare kan ha löst livets gåta

2022 09 23

Rymdforskare har gjort en fantastisk upptäckt på en asteroid 30 miljoner mil från vår egen planet.

Det rör sig om material från asteroiden Ryagu som har samlats in av forskningsdrönaren Hayabusa-2, rapporterar The Guardian.

Från asteroiden har man nämligen hittat dammstoft som otroligt nog innehåller en droppe vatten.

– Vi har upptäckt bevis för att detta kan ha varit direkt kopplat till exempelvis havets ursprung eller organiskt material på jorden, säger Tomoki Nakamura, chefsforskare för det japanska rymdprojektet, till tidningen.

Teori får nytt stöd

Upptäckten i fråga innebär att teorin om att livet på jorden kommer från yttre rymden får nytt stöd.

Asteroider, likt Ryugu, skulle enligt forskarna ha kunnat tillhandahålla vatten som innehåller salt och organiskt material i samband med kollisioner med jorden.

– Det faktum att vatten upptäcktes i själva provet är överaskande med tanke på dess bräcklighet och chanserna att det förstörs i yttre rymden, säger Kensei Kobayashi, en astrobiologiexpert och professor vid Yokohama National University, till The Guardian.

Experten tillägger:

– Det tyder på att asteroiden innehöll vatten, i form av vätska och inte bara is, och organiskt material kan ha genererats i det vattnet.

Bekräftar tidigare fynd

Det nya fyndet ligger i linje med upptäckter som den japanska forskargruppen gjorde för en dryg månad sedan.

Då hade japanerna granskat 5,4 gram stenar och damm från samma asteroid, som kunde visa att forskarna hittat organiskt material som pekade på att aminosyror i själva verket sannolikt bildats i rymden, skrev France 24 i augusti med hänvisning till AFP.

300 miljoner kilometer ut i rymden

Hayabusa-2 skickades 300 miljoner kilometer ut i rymden 2014.

För två år sedan återvände den med prover från Ryugu som har analyserats i flera olika omgångar.

– Ryugu-partiklar är utan tvekan bland de mest oförorenade solsystemets material som finns tillgängliga för laboratoriestudier och pågående undersökningar av dessa värdefulla prover kommer säkerligen att utöka vår förståelse av tidiga solsystemprocesser, framhäver forskargruppen i en rapport som publicerats i tidskriften Nature Astronomy.

LÄS MER: Ny spännande upptäckt kan förklara livets ursprung 

LÄS MER: Historisk fångst i rymden – första gången någonsin

LÄS MER: Otroliga fynd i universum med Nasas nya teleskop

Foto: ActionVance

Text: Redaktionen