Har hittat fler bevis – forskare kan ha löst livets gåta

2022 09 23

Rymdforskare har gjort en fantastisk upptäckt på en asteroid 30 miljoner mil från vår egen planet.

Det rör sig om material från asteroiden Ryagu som har samlats in av forskningsdrönaren Hayabusa-2, rapporterar The Guardian.

Från asteroiden har man nämligen hittat dammstoft som otroligt nog innehåller en droppe vatten.

– Vi har upptäckt bevis för att detta kan ha varit direkt kopplat till exempelvis havets ursprung eller organiskt material på jorden, säger Tomoki Nakamura, chefsforskare för det japanska rymdprojektet, till tidningen.

Teori får nytt stöd

Upptäckten i fråga innebär att teorin om att livet på jorden kommer från yttre rymden får nytt stöd.

Asteroider, likt Ryugu, skulle enligt forskarna ha kunnat tillhandahålla vatten som innehåller salt och organiskt material i samband med kollisioner med jorden.

– Det faktum att vatten upptäcktes i själva provet är överaskande med tanke på dess bräcklighet och chanserna att det förstörs i yttre rymden, säger Kensei Kobayashi, en astrobiologiexpert och professor vid Yokohama National University, till The Guardian.

Experten tillägger:

– Det tyder på att asteroiden innehöll vatten, i form av vätska och inte bara is, och organiskt material kan ha genererats i det vattnet.

Bekräftar tidigare fynd

Det nya fyndet ligger i linje med upptäckter som den japanska forskargruppen gjorde för en dryg månad sedan.

Då hade japanerna granskat 5,4 gram stenar och damm från samma asteroid, som kunde visa att forskarna hittat organiskt material som pekade på att aminosyror i själva verket sannolikt bildats i rymden, skrev France 24 i augusti med hänvisning till AFP.

300 miljoner kilometer ut i rymden

Hayabusa-2 skickades 300 miljoner kilometer ut i rymden 2014.

För två år sedan återvände den med prover från Ryugu som har analyserats i flera olika omgångar.

– Ryugu-partiklar är utan tvekan bland de mest oförorenade solsystemets material som finns tillgängliga för laboratoriestudier och pågående undersökningar av dessa värdefulla prover kommer säkerligen att utöka vår förståelse av tidiga solsystemprocesser, framhäver forskargruppen i en rapport som publicerats i tidskriften Nature Astronomy.

LÄS MER: Ny spännande upptäckt kan förklara livets ursprung 

LÄS MER: Historisk fångst i rymden – första gången någonsin

LÄS MER: Otroliga fynd i universum med Nasas nya teleskop

Foto: ActionVance

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen