HANIF BALIS SAMBO: – Jag vet att han inte har gjort det. Jag har varit med

2021 09 16

– Jag vet att han inte har gjort det. Jag har varit med, jag har sett allting. Jag har sett alla konversationer och hur han har avvisat henne. Jag vet att han inte har gjort det.

Det säger Hanif Balis fästmö och sambo Linnea Lundgren som nu ikväll bemöter sexanklagelserna tillsammans med Hanif Bali i ett Expressenreportage hemma i bostaden.

Utgör bricka i ett spel

De tillbakavisar bestämt skriverierna i kvällspressen om att han anklagas för olämpligt sexuellt beteende mot en tonårsflicka i MUF inklusive att han ska ha efterfrågat nakenbilder och sex. Läs mer om anklagelserna om olämpliga sexuella kontakter som enligt uppgifterna ska ha inletts efter läxhjälp i den andra artikeln som publicerades tidigare här

– Jag har inte gjort några av de allvarliga anklagelser som riktas mot mig. Däremot tycker jag att hela händelsen är väldigt beklaglig där en kvinna används som en bricka i ett spel från meningsmotståndare. Att det kommer precis vid nomineringstillfällena tycker jag talar sitt tydliga språk, säger Hanif Bali till Expressen.

Matte och samhäll

Hanif redogör för uppgifter om att han ska gett henne läxhjälp.

– Hon har frågat mig om specifika matteuppgifter och samhällskunskap. Vid ett tillfälle har jag även träffat henne för att hjälpa till med en skoluppgift, något jag alltså ofta får frågan om när MUF-medlemmar har fått i uppdrag att exempelvis intervjua en politiker.

Dejtade Linnea

Han berättar även att han träffade flickan för två år sedan – när hon var 15 år och att det hela eskalerade året därpå.

– Det skedde samtidigt som jag hade träffat Linnea och dejtade henne och då förklarade jag direkt för Linnea hur läget var, att det var en tjej som hörde av sig mycket och att jag inte visste hur jag skulle hantera situationen, säger han till tidningen.

Svårt hjälpa kvinna efter detta

Sambon Linnea Lundgren berättar att Hanif visade konversationerna med flickan och att hon var med när han pratade med henne.

– Han ville ge den hjälp som han själv fått för att kunna vara där han är i dag. Han sa att han tyckte det kändes tråkigt att inte kunna göra det bara för att det handlar om en kvinna. Och så är det ju, jag tror att det kommer bli svårt för en man att hjälpa en kvinna inom politiken efter detta, säger Linnea till Expressen.

Inte varit flörtig

Expressen frågar Hanif rakt ut om konversationen på något sätt rört sig om nakenhet eller sex?

– Jag kan inte gå in på allt för mycket detaljer av respekt för henne. Jag har inte på något sätt bett om sex eller gjort några anspelningar mot henne, säger Hanif som också poängterar att han inte uppfattar att han varit flörtig mot henne.

Träffats tre gånger

Han berättar att han träffat flickan vid tre tillfällen.

– En gång när jag var på ett evenemang och talade 2019. Det var en talarkväll. Hon var där och kom fram och ville ta bild och utbyta några ord, och berätta att hon var ett stort fan. Det är en kontakt som sker ofta. Jag la ingen vikt vid den. Jag blir kontaktad av tusentals personer, förklarar Hanif för Expressen.

Tufft för familjen

Han understryker också att det varit en  hemsk tid.

– Det har varit väldigt tufft för min familj och har påverkat deras mående.

Foto: Hanif Bali, FB


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Två storsäljande matvaror ska minska med 50 procent hos svenska folket

2024 02 23

Konsumtionen av två typer av livsmedel ska kapas med hälften.

Det slår Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten fast i en ny analys.

Anledningen är att alldeles för många dödsfall hör ihop med vad vi stoppar i oss – vilket nu ska bromsas med hjälp av nya mål.

Specifikt handlar det om två typer av matvaror – energitäta och näringsfattiga livsmedel.

Det stora målet är att konsumtionen av dessa ska ha minskat med 50 procent fram till 2035.

– Vi skulle behöva komma ännu längre egentligen, men det är ett mål som vi bedömer är realistiskt eftersom vi vet att det är svårt att få till förändringar, säger Karin Fritz, Livsmedelsverkets rådgivare och expert på Matsvinn, till Svenska Dagbladet.

Bland annat godis och pizza

I de två kategorierna ingår exempelvis sådant som godis, bullar kakor, pizza, piroger, glass, salt snacks och sockerläsk – och det är den yngre delen av befolkningen som köper mest av varorna.

Enligt en färsk rapport kommer nämligen 36 procent av unga personers energi från just de här typerna av livsmedel.

Detta samtidigt som den totala försäljningen av dessa varor ökat med hela 45 procent mellan 2001-2002 – trots att folk i intervjuer med Livsmedelsverket har hävdat att skär ned på godis, läsk och snacks.

– Vi vet att man ofta underrapporterar när det gäller ohälsosamma livsmedel, så det är inte så förvånande, säger Karin Fritz.

Salt ska minska med 20 procent

Det nya beskedet är ett av förslagen till nationella mål för svenska folkets matvanor som i närtid lagts fram till regeringen.

Förra veckan kom ett annat – nämligen att minska saltintaget med 20 procent, även det till år 2035.

– Det målet bör vara vägledande för de mål som sätts för såväl producentledets som dagligvaruhandelns saltsänkningsarbete, sade Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket, i ett pressutskick från myndigheten vid tillfället.

Bred överenskommelse

För att nå det målet har såväl livsmedelsproducenter och dagligvaruhandeln gått samman i samlad trupp.

Det handlar alltså om breda överenskommelser i branschen för att minska på salt – men även socker.

– Vår slutsats är att det finns en vilja bland producenter och handel att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel. Många företag jobbar redan med detta men arbetet behöver intensifieras, för hälsans skull, säger Åsa Brugård Konde, projektledare för Livsmedelsverkets uppdrag.

Foto: ICA Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen