Han avgör om Stefan Löfven sitter kvar

2021 06 17

Nu har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ett viktigt beslut att fatta - fälla Regeringen Löfven eller rädda kvar S-MP-regeringen vid makten.

Efter Vänsterpartiets besked om att man på grund av S-MP-C-L-styrets linje att införa så kallade marknadshyror drar undan sitt stöd för Regeringen Löfven så håller nu Moderaterna i styråran.  SD och KD väntas tillsammans med V rösta ja till att fälla Regeringen Löfven men man behöver även Moderaternas röster. M-ledaren har därmed följande två alternativ att välja bland:

Alternativ 1: 

🔸Rösta för att fälla S-MP-regeringen. 

▪Fördelen är att han enar oppositionen, visar resolut beslutsamhet och markerar att det råder röra och svaghet inom S-MP-C-L-styret.

▪Nackdelen kan vara att han får anklagelser om att skapa oreda. 

Alternativ 2:

🔸Rösta för att rädda kvar S-MP-regeringen.

▪Fördelen kan vara att han får igenom ett förslag som han är relativt positiv till, det vill säga marknadshyror. Han skulle möjligen också kunna framstå som den vuxne  i rummet som vill stå över allt käbbel.

▪Nackdelen är att han splittrar M-KD-SD-sidan och lär få hård kritik  för att agera stödparti åt Löfven. 

Slutsats

Jag har svårt att se hur Moderaterna skulle kunna rösta ja till rädda kvar Stefan Löfven (S) som statsminister. Att anklagas för att utgöra stödparti åt S-MP-regeringen vore ett mardrömsläge för Moderaterna som arbetat länge och hårt med att bygga upp ett förtroende bland inte minst SD:s väljare efter Reinfeldteran.

[yop_poll id="213"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen