Han avgör om Stefan Löfven sitter kvar

2021 06 17

Nu har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ett viktigt beslut att fatta - fälla Regeringen Löfven eller rädda kvar S-MP-regeringen vid makten.

Efter Vänsterpartiets besked om att man på grund av S-MP-C-L-styrets linje att införa så kallade marknadshyror drar undan sitt stöd för Regeringen Löfven så håller nu Moderaterna i styråran.  SD och KD väntas tillsammans med V rösta ja till att fälla Regeringen Löfven men man behöver även Moderaternas röster. M-ledaren har därmed följande två alternativ att välja bland:

Alternativ 1: 

🔸Rösta för att fälla S-MP-regeringen. 

▪Fördelen är att han enar oppositionen, visar resolut beslutsamhet och markerar att det råder röra och svaghet inom S-MP-C-L-styret.

▪Nackdelen kan vara att han får anklagelser om att skapa oreda. 

Alternativ 2:

🔸Rösta för att rädda kvar S-MP-regeringen.

▪Fördelen kan vara att han får igenom ett förslag som han är relativt positiv till, det vill säga marknadshyror. Han skulle möjligen också kunna framstå som den vuxne  i rummet som vill stå över allt käbbel.

▪Nackdelen är att han splittrar M-KD-SD-sidan och lär få hård kritik  för att agera stödparti åt Löfven. 

Slutsats

Jag har svårt att se hur Moderaterna skulle kunna rösta ja till rädda kvar Stefan Löfven (S) som statsminister. Att anklagas för att utgöra stödparti åt S-MP-regeringen vore ett mardrömsläge för Moderaterna som arbetat länge och hårt med att bygga upp ett förtroende bland inte minst SD:s väljare efter Reinfeldteran.

[yop_poll id="213"]