Greta Garbos fantastiska New York-hem till salu

2022 06 21

Till försäljning av den nätta summan på 73 miljoner kronor.

Lägenheten i New York där den älskvärda svensk-amerikanska skådespelerskan bodde i under 40 års tid – fram till sin död 1990 – är nu till salu, rapporterar The New York Post.

Kan gå med förlust

Bostaden har lagts ut för 7,25 miljoner dollar, nästan 73 miljoner svenska kronor, men om den säljs för det begärda priset skulle det innebära en förlustaffär för den nuvarande ägaren.

Senast som Garbos lägenhet såldes gick den nämligen för 8,5 miljoner dollar, en affär som ägde rum 2017.

Ett klipp för den som vid den tidpunkten sålde bostaden – som från början enbart krävde knappt 6 miljoner dollar, skriver tidningen.

Stora Garbo-fans

De nuvarande ägarna uppges vara John och Marjorie McCaw. Den förstnämnda ska tidigare ha varit ordförande i förlagsbolaget McGraw Hill, erfar The New York Post.

Paret ska dessutom vara stora Garbo-fans och har behållit flera föremål som funnits kvar från tiden Greta Garbo själv bodde i bostaden.

“En vördnad”

Förra gången lägenheten såldes fanns flera av Garbos möbler och konstverk kvar i bostaden. Enligt skådespelerskans systerson Craig Reisfield visade köparna då “en vördnad för min faster”.

– Jag tror att de kommer att bli fantastiska förvaltare, kommenterade systersonen det nya ägarbytet 2017, enligt Wall Street Journal.

Flera inredningsdetaljer kvar

Även när lägenheten säljs den här gången tycks flera inredningsdetaljer från Garbos tid finnas kvar. The New York Post skriver att de nya bilderna på bostaden uppvisar flera likheter med när den sålts tidigare.

Bland annat är sovrummets väggar och sänggavel fortfarande klädda i Garbos rosa silke, och mattor ligger kvar som skådespelerskan sägs ha designat själv.

Utsökt utsikt

Utsikten blir naturligtvis också ett stort plus för lägenhetens nya ägare – den kommer nämligen att ha första parkett för en utsökt vy över East River.

– De passerande båtarna påminde henne (Garbo) om hennes älskade Stockholm, står det i annonsen.

Bilder från lägenheten

Se de otroliga bilderna från lägenhetens sovrum, vardagsrum, kök med mera nedan.

Foto: DDreps

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen