Går till James Bond-angrepp mot Sverigedemokraterna

2022 02 09

– From Russia with love. Jag vet inte, men jag tror att det kan vara Jimmie Åkessons favoritfilm.

Den gamla James Bond-filmen ”From Russia with love” lyftes fram när det riktades hård kritik mot Sverigedemokraterna idag.

Agent 007 ser rött

Det var Centerns partiledare Annie Lööf som använde sig av den gamla James Bondklassikern, som på svenska heter Agent 007 ser rött, när gick hon till angrepp mot Sverigedemokraterna vid Centerns kommun- och regiondagar.

SD:s hantering av Ryssland

– From Russia with love. Jag vet inte, men jag tror att det kan vara Jimmie Åkessons favoritfilm. Det är i alla fall lätt att tro det när man se hur han hanterar Ryssland just nu, sade Annie Lööf under sitt tal som hölls digitalt från kongresstaden Linköping.

Fladdrar som ett lakan

– När allt fler markerar tydligt mot Putins illegala krig och hotfulla krav om nya säkerhetsordningar runt Östersjön. Då fladdrar Sverigedemokraterna hit och dit, som ett lakan på en tvättlina, sa Annie Lööf (C).

Centerledaren lyfte fram ett tidigare uttalande av SD-ledaren i Sveriges Radios slutdebatt 2018.

Stöttat Putin

– För bara några år sen kunde Jimmie Åkesson inte välja mellan Emmanuel Macron och Vladimir Putin. Ett val som borde vara enkelt för den som står upp för idén om fria val, fri press och mänskliga rättigheter, sa Annie Lööf (C).

Jimmie Åkesson (SD) ville i debatten inte välja mellan de båda ledarna och framhöll att han inte vill ha någon av dem. Han sa även att ingen behöver tveka om vad han tycker om Rysslands utrikespolitik och Putins aggressiva styre.

SD:s röstande i EU

– I Europaparlamentet har Jimmie Åkessons partikamrater, gång på gång, stöttat Putin under de senaste åren. Röstat nej till sanktioner mot ryska makthavare. Protesterat mot krav på transparens kring rysk finansiering av europeiska partier och fördömande av Putins politik i Ukraina, sa Annie Lööf i sitt tal i dag.

Rök ihop i debatt

Centern och SD rök även ihop vid partiledardebatten i riksdagen nyligen då Centern kritiserade SD för formuleringen ”Sverigedemokraterna vill att Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna”, som fanns på SD:s hemsida.

SD slog tillbaka

– Det finns naturligtvis inget som helt utrymme för en demokratiskt sinnad svensk politiker att på något sätt jämställa den delen av världen som vi tillhör med den del av världen som förtrycker människor och hotar sina grannar militärt. Och vi har aldrig gjort det framhöll, svarade SD-ledaren.

Partiet har tagit bort den kritiserade texten från sin hemsida.

Motståndare

Det var tydligt under Annie Lööfs tal i dag tydligt att Centern pekar ut Sverigedemokraterna som klar motståndare inför hösten riksdagsval och Annie Lööf (C) klargjorde att Centern kommer att fortsätta att kritisera SD kopplat till Rysslands diktator.

Leder Sverige fel

– Sverigedemokraternas inställning till Putins Ryssland är bara ännu ett exempel på hur deras värderingar och handlingar leder Sverige fel. Vi kommer fortsätta påminna om Jimmie Åkessons oförmåga att välja mellan den demokratiskt valde Macron och Putins auktoritära styre, sa hon.

Kommer vara motpol

Hon gick till mycket hårt angrepp mot SD flera gånger under talet.

– Vi kommer aldrig sluta påminna om Sverigedemokraternas värderingar. Om hur de vill ta Sverige i helt fel riktning. Mot intolerans och splittring. Främlingsfientlighet och hat. Vi kommer varje dag vara Sverigedemokraternas värderingsmässiga motpol. Inte för att det alltid är lätt, men för att det alltid är rätt, sa Annie Lööf (C).

SD har ännu inte besvarat Centerns kritik i dag.

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen