Går till James Bond-angrepp mot Sverigedemokraterna

2022 02 09

– From Russia with love. Jag vet inte, men jag tror att det kan vara Jimmie Åkessons favoritfilm.

Den gamla James Bond-filmen ”From Russia with love” lyftes fram när det riktades hård kritik mot Sverigedemokraterna idag.

Agent 007 ser rött

Det var Centerns partiledare Annie Lööf som använde sig av den gamla James Bondklassikern, som på svenska heter Agent 007 ser rött, när gick hon till angrepp mot Sverigedemokraterna vid Centerns kommun- och regiondagar.

SD:s hantering av Ryssland

– From Russia with love. Jag vet inte, men jag tror att det kan vara Jimmie Åkessons favoritfilm. Det är i alla fall lätt att tro det när man se hur han hanterar Ryssland just nu, sade Annie Lööf under sitt tal som hölls digitalt från kongresstaden Linköping.

Fladdrar som ett lakan

– När allt fler markerar tydligt mot Putins illegala krig och hotfulla krav om nya säkerhetsordningar runt Östersjön. Då fladdrar Sverigedemokraterna hit och dit, som ett lakan på en tvättlina, sa Annie Lööf (C).

Centerledaren lyfte fram ett tidigare uttalande av SD-ledaren i Sveriges Radios slutdebatt 2018.

Stöttat Putin

– För bara några år sen kunde Jimmie Åkesson inte välja mellan Emmanuel Macron och Vladimir Putin. Ett val som borde vara enkelt för den som står upp för idén om fria val, fri press och mänskliga rättigheter, sa Annie Lööf (C).

Jimmie Åkesson (SD) ville i debatten inte välja mellan de båda ledarna och framhöll att han inte vill ha någon av dem. Han sa även att ingen behöver tveka om vad han tycker om Rysslands utrikespolitik och Putins aggressiva styre.

SD:s röstande i EU

– I Europaparlamentet har Jimmie Åkessons partikamrater, gång på gång, stöttat Putin under de senaste åren. Röstat nej till sanktioner mot ryska makthavare. Protesterat mot krav på transparens kring rysk finansiering av europeiska partier och fördömande av Putins politik i Ukraina, sa Annie Lööf i sitt tal i dag.

Rök ihop i debatt

Centern och SD rök även ihop vid partiledardebatten i riksdagen nyligen då Centern kritiserade SD för formuleringen ”Sverigedemokraterna vill att Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna”, som fanns på SD:s hemsida.

SD slog tillbaka

– Det finns naturligtvis inget som helt utrymme för en demokratiskt sinnad svensk politiker att på något sätt jämställa den delen av världen som vi tillhör med den del av världen som förtrycker människor och hotar sina grannar militärt. Och vi har aldrig gjort det framhöll, svarade SD-ledaren.

Partiet har tagit bort den kritiserade texten från sin hemsida.

Motståndare

Det var tydligt under Annie Lööfs tal i dag tydligt att Centern pekar ut Sverigedemokraterna som klar motståndare inför hösten riksdagsval och Annie Lööf (C) klargjorde att Centern kommer att fortsätta att kritisera SD kopplat till Rysslands diktator.

Leder Sverige fel

– Sverigedemokraternas inställning till Putins Ryssland är bara ännu ett exempel på hur deras värderingar och handlingar leder Sverige fel. Vi kommer fortsätta påminna om Jimmie Åkessons oförmåga att välja mellan den demokratiskt valde Macron och Putins auktoritära styre, sa hon.

Kommer vara motpol

Hon gick till mycket hårt angrepp mot SD flera gånger under talet.

– Vi kommer aldrig sluta påminna om Sverigedemokraternas värderingar. Om hur de vill ta Sverige i helt fel riktning. Mot intolerans och splittring. Främlingsfientlighet och hat. Vi kommer varje dag vara Sverigedemokraternas värderingsmässiga motpol. Inte för att det alltid är lätt, men för att det alltid är rätt, sa Annie Lööf (C).

SD har ännu inte besvarat Centerns kritik i dag.

Text: Redaktionen