FREDRIK REINFELDT: “Ett allvarligt brett samhällsproblem”

2023 05 08

Sveriges tidigare statsminister går till hårt angrepp mot en dyster utveckling i svenska samhället.

Fredrik Reinfeldt var statsminister mellan åren 2006 och 2014 och satt totalt nästan tolv år som partiledare för Moderaterna.

Nu pekar den forne alliansledaren ut en miljö och en specifik grupp som han menar utgör ett särskilt problem i Sverige.

– Det är ett allvarligt brett samhällsproblem. Vi har en mycket stor andel män som anser att de kan bete sig ungefär hur de vill, säger Fredrik Reinfeldt till SVT.

Hot, hat och trakasserier

Den tidigare Moderatledaren är sedan våren 2023 ny ordförande för Svenska fotbollsförbundet.

Och det beteende han uttrycker sådan bestörtning över rör de män som överöser fotbollsdomare med hot, hat och trakasserier.

Problemet är som störst i herrallsvenskan.

– De kan skrika okvädningsord och könsord. De ser liksom ingen begränsning i det, säger Fredrik Reinfeldt.

Han varnar för att beteendet sprids ner i seriesystemet utanför Allsvenskan där ungdomarna håller till, och att man måste “fundera över hur föräldrar och ledare beter sig”.

Familjer utsatta

En enkät som nyligen gjorts av SVT visar att tre av fyra allsvenska domare under fjolåret utsattes för hot eller trakasserier. En femtedel svarar att deras familjer blivit utsatta.

Gemensamt var att hatet riktades från publiken.

– Ibland är det så illa att hoten på arenan är direkt riktade mot min familj och mina barn, framhåller en domare i ett mörkt vittnesmål.

Enligt förbundets säkerhetschef Martin Fredman arbetar man varje år med 10-15 polisanmälningar av olaga hot, ofredande och hets mot folkgrupp som domarna utsätts för.

Nästan 2,8 miljoner besökare

Fotbollen är en enorm institution, inte bara inom idrottsrörelsen utan i svenska samhället i stort.

Utöver att det överlägset är idrotten med flest utövare finns det även ett enormt intresse av att följa elitklubbarna som tävlar om att bli bäst i landet.

Förra året genomfördes nästan 2,8 miljoner besök på arenorna i de två högsta herrdivisionerna i Sverige.

– Allsvenskan är ett starkt varumärke. Det ser vi extra tydligt i år när så många väljer att se ligan på plats på arenan trots farhågor på förhand om förändrade levnadsvanor hos många i pandemins kölvatten, sade Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk elitfotboll efter fjolårssäongens slut.

Hyllad i Europa

Supporterkulturen inom svensk fotboll är också kraftigt hyllad över stora delar av Europa.

Men att domare får utstå enorma mängder hat och hot är emellertid inget ny mörk baksida av publikfesterna.

Det förekommer dessutom även på lägre nivåer än elitfotbollen.

– Sju av tio domare har blivit fysiskt misshandlade, sade Göteborgs Ideella Fotbolldomarklubbs ordförande Roberto Incorvaia till Fotbollskanalen redan 2019.

Foto: Peter Knutsson

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen