Förväntad rusning – i riktning mot Sverige

2023 09 23

Sverige kan förvänta sig en entusiastisk tillströmning av människor inom en snar framtid.

Samhället har förändrats.

Vi jobbar inte längre fysiskt i samma utsträckning som förr och behovet av att vila ut sig på semestern finns inte på samma sätt. 

Addera faktorer som pandemi, digitalisering och klimatmedvetenhet så blir följden en tydlig trend i en stor del av samhällsekonomin: turistnäringen.

Folk slutar helt enkelt söka sig till storstäder och europeisk högsommarvärme och vänder istället blicken mot svenska turistmål i jakt på aktiviteter och upplevelser.

Den slutsatsen drar flera experter som Dagens industri talat med. 

– Skandinavien kan komma att profitera på klimatförändringarna, eftersom det är svalare på sommaren och mer snö på vintern, säger Johanna Danielsson som är vd på trend- och analysbolaget Kairos Future, till tidningen. 

Vill inte till värmeböljan 

Men redan nu är nyetableringen av Sverige som ett prioriterat turistmål konstaterad. 

Detta baserat på Mastercards rapport från augusti som visade hur bokningar till Sverige, men också våra nordiska grannländer och i viss mån Nederländerna, ökar med stor hastighet. 

– Faktorer som billigare flygpriser och svagare valutor i Skandinavien kan spela roll, menar Reuters korrespondenter Marianne Mannes och Rachel More i en artikel om ämnet. 

Även sommarens värmeböljor kring Medelhavsländerna verkar göra att turister vänder blickarna norrut istället.

"Svalare sommar lockar"

Att Sverige blir mer attraktivt som turistland på grund av extremvärmen i södra Europa är en bild som delas av experterna Di intervjuat.

– Klimatet blir mer lockande när vädret förändras, med svalare somrar och mer snö vintertid än övriga Europa, framhåller tidningen.

Valutakursen bidrar

För många utländska turister är det dock ekonomin som styr.

Och så länge kronan fortsätter ha en svag ställning till euron lär besökare från länder med starkare valutor flockas i Sverige.

– Ja, priserna är rätt låga. Eller åtminstone lägre än i Köpenhamn som vi besökte före Stockholm, säger en amerikansk turist i en intervju med Svenska Yle om ämnet.

Mat och kläder pekas bland annat ut som särskilt billigt.

Foto: M. Konig

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen