FÖRSVARSMAKTEN: Larmar om kris

2022 07 29

Personalbristen inom Försvarsmakten oroar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Larmet kom i mitten av juli från flygvapenchefen Carl-Johan Edström.

– Jag är den första att ta bladet från munnen och säga att vi befinner oss i ett prekärt läge, en kris – och då syftar jag inte på omvärldsläget, utan vår personalförsörjning – framförallt på pilotsidan där tjänstledighetsansökan och uppsägningar har inkommit, fastslog han i en kommentar.

Stort missnöje

För drygt tre månader sedan rapporterade Officerstidningen om att flera stridspiloter valt att lämna sina tjänster eftersom de är missnöjda med sina villkor – bland annat rådande lönestruktur och kommande pension.

I höst kan hälften av Sveriges stridspiloter ha lämnat sina uppdrag, rapporterar DN. Samtidigt råder det en brist på yrkesofficerare i Sverige.

”Allvarlig situation”

– Det här är en allvarlig situation som vi tar mycket seriöst på. Det är oerhört viktigt att vi har stridspiloter som kan sköta och flyga våra flygplan, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Aftonbladet.

Ministern betonar att han har förtroende för att Försvarsmakten arbetar hårt för att lösa personalkrisen.  

"Hög status"

– Jag tror att det viktigaste nu är att jobba för att frågan blir löst. Jag tror att svenskt flygvapen över huvud taget har en väldigt hög status i andra länders ögon och jag tror att vårt stridsflygssystem är väldigt respekterat. Sedan handlar allt om hur vi har förmåga att lösa problemen, säger Peter Hultqvist till DN och tillägger:

– Jag litar på att Försvarsmakten och arbetstagarorganisationer nu gör sitt bästa för att få fram en bra lösning på detta så snabbt det bara någonsin går. Jag uppfattar i alla fall att man inser problemet från bägge håll.

Foto: Magnus Liljegren  Regeringskansliet resp Försvarsmakten

Text: Redaktionen