SVERIGE: Stort missnöje – stridspiloter väljer att lämna
2022 05 11
Det finns ett utbrett missnöje bland svenska stridspiloter.
Flera piloter har valt att lämna sina tjänster i höst, enligt uppgifter till Officerstidningen.
Samtidigt befarar Officersförbundet, som ansvarar för cirka 13 500 anställda inom Försvarsmakten, att situationen kan eskalera om Försvarsmakten inte agerar.
Ansökt om tjänstledighet
Enligt uppgifter till Officerstidningen har ett antal stridspiloter på samtliga stridsflygdivisioner ansökt om tjänsteledighet till hösten.
Det beror främst på ett missnöje över sin karriärutveckling men också på en frustration över rådande lönestruktur och kommande pension, rapporterar tidningen.
Bekräftar situationen
Officersförbundets förbundsdirektör Johan Hansson bekräftar tidningens uppgifter.
– Ja, vi känner till att det finns stridspiloter som överväger att lämna eller redan har börjat fundera på annat, antingen att sluta helt eller vara tjänstlediga för studier. Hur utbrett det är vet vi inte, så det ska förstås inte överdrivas. Men det indikerar något mycket viktigt – att man tappat tilltron till sin karriärutveckling, säger han och tillägger:
– Vi vill givetvis att arbetsgivaren inte bara ska vara framgångsrik i sin rekrytering, vi är mycket måna om att arbetsgivaren Försvarsmakten ska kunna behålla sin militära personal som man investerat stora summor tid och pengar i.
Allvarlig situation
Flygvapnets chef Carl-Johan Edström bekräftar att bristen på stridspiloter är något som Flygvapnet ser allvarligt på.
– Vi gör ett antal saker för att säkerställa att vi inte får de här avhoppen mitt i karriären. Vi vill ha en relevant och transparent lönestruktur, arbeta med pensionsfrågan och jämställdhet, samt att man ska kunna arbeta vid samtliga av Flygvapnets garnisonsorter. Vi har jobbat i ett och ett halvt år med åtgärder och jag är stolt över vårt arbete. Men jag är inte nöjd än och vi måste jobba vidare, säger han till SvD.
Mitt under upprustningen
Stridspiloternas avhopp kommer mitt under en period där Sveriges försvar rustas upp. Nyligen har riksdagen beslutat att två procent av BNP ska avsättas till försvarsbudgeten.
Trots detta är inte Carl-Johan Edström orolig.
– Det här kommer inte att påverka beredskapen. Vi prioriterar hela tiden för att säkerställa att vi har ett flygvapen som klarar av kraven som ställs även under det kommande året, säger han till tidningen.
Foto: Försvarsmakten
Text: Redaktionen