Första EU-landet att kräva vaccinpass för att få handla mat eller gå till jobbet

2021 07 18

Flera EU-länder ökar pressen på ovaccinerade och nu inför det första landet krav på vaccinpass för att få handla i matbutiker och för att få besöka sin arbetsplats.

Cypern går nu längre än alla andra EU-länder och från och med tisdag införs krav på vaccinpass för att få göra bland annat följande:

◾Handla i livsmedelsbutiker

◾Handla i andra butiker

◾Åka kollektivtrafik

◾Gå på restaurang

◾Besöka banker

Kravet kommer helt enkelt att gälla alla offentliga platser inomhus rapporterar Deutsche Welle.

Gratistester upphör

Förutom vaccinpass godtas även intyg på att man haft covid-19 det senaste halvåret eller ett negativt PCR-test som genomförts de senaste 72 timmarna. För att pressa på ytterligare för att få alla att vaccinera sig har regeringen beslutat att upphöra med gratistester och att upphöra med tester för ovaccinerade anställda. Syftet är att få så många som möjligt att vaccinera sig för att hejda pandemin.

Ovaccinerade utgör hot

Cyperns president Nicos Anastasiades anser att ovaccinerade personer utgör ett hot mot friheten för alla som har vaccinerats.

– Vi vill inte begränsa rätten för de som vaccinerat sig att njuta av sin frihet. Den stora massan ska inte utsättas för fara på grund av några få, säger presidenten.

Smittspridningen har ökat kraftigt i Cypern på sistone och i veckan har det största antalet dagliga smittfall under hela pandemin registrerats.

ANALYS
Nu är det inte längre bristen på vaccin som är den främsta utmaningen enligt flera länder utan även den minoritet personer som avstår från att vaccinera sig. Därför agerar flera regeringar för att öka vaccinationstäckningen så mycket som möjligt.

En metod flera länder använder sig av är att ta bort gratisintyg för de som istället för vaccinpass har kunnat uppvisa intyg om att de inte är smittade.

Länder resonerar olika när det gäller balansen mellan följande:

🔸De ovaccinerades frihet och rättigheten att inte vaccinera sig.

🔸Kampen mot pandemin och plikten att vaccinera sig.

Foto: CDC

[yop_poll id="373"]