Forskare: Hit ska du fly om det blir kärnvapenkrig

2023 02 09

Forskare har pekat ut var det är bäst att bo om den mänskliga civilisationen kollapsar och måste börja om.  

Det kallas ofta för “The Lucky Country” och beskrivs som ett land med stora ekonomiska möjligheter och rikliga naturresurser. 

Nu kan Australien addera ytterligare en lyckobringare till listan över glädjeämnen – det är nämligen det land där du skulle ha bäst chanser att överleva en apokalyps orsakad av kärnvapen.  

Det konstaterar forskare i en ny studie publicerad i tidskriften Risk Analysis, rapporterar The Guardian.

"Gigantisk matförsörjningsbuffert"  

Forskarna har jämfört 38 önationer utifrån 13 olika faktorer som skulle kunna avgöra hur framgångsrika öarna vore som postapokalyptiska överlevnadsstater.  

Man har bland annat analyserat ländernas livsmedelsproduktion, självförsörjning av energi, produktion och en kärnvapenkatastrofs effekt på klimatet.  

– Australiens matförsörjningsbuffert är gigantisk, med potential att mätta många tiotals miljoner extra människor, framhåller studien. 

En stor nackdel  

Det är inte enbart vid ett kärnvapenkrig som det finns anledning att fly till Australien. 

Även vid utbrott i en så kallad supervulkan eller om en asteroid kolliderar med jorden beskrivs landet som mest kapabelt att producera tillräckligt med mat för befolkningen. 

Däremot pekar forskarna ut en stor nackdel för Australien. 

– Dess relativt nära militära band med Storbritannien och USA gör Australien mer sannolikt att bli ett mål i ett kärnvapenkrig, skriver The Guardian.

Nya Zeeland tvåa 

Ur det perspektivet har istället Nya Zeeland vissa fördelar, som är landet som placeras tvåa på listan.

– Det är en supereffektiv matexportör och ekonomi som skulle kunna mätta sin befolkning flera gånger om, enbart utifrån vad de exporterar, säger Nick Wilson vid University of Otago, en av författarna bakom studien.

Dåliga nyheter för USA och Ryssland 

Andra önationer som lyfts fram i studien som fördelaktiga att bo på vid en apokalyps är följande: 

- Island  

- Salomonöarna 

- Vanuatu 

Länder som exempelvis Kina, Ryssland och USA skulle förlora upp till 97 procent av sin matproduktion under en kärnvapenkatastrof på vintern och skulle vara helt beroende av nya tekniker för matproduktion, skriver The Guardian.  

LÄS MER: Klocka visar när jorden går under – tiden har ändrats  

Foto: S. Williams 

Text: Redaktionen 


Circle K och OKQ8 slutar omedelbart – varnas av Konkurrensverket

2024 12 03

Konkurrensverket har utrett misstankar om brott mot konkurrenslagen hos tre stora drivmedelskedjor i Sverige.

Det rör sig om Cirlce K, OKQ8 och Preem och deras löpande och offentliga publicering av rekommenderade priser på bensin och diesel, som bedöms kunna vara i strid mot konkurrenslagen.

Enligt mönstret går Circle K, som är prisledande, först ut med ändringar i rekommenderade priser och listpriser på morgonen.

Inom en dryg timme följer OKQ8 och Preem efter och publicerar samma pris.

Konkurrensverket har tidigare varnat för att detta kan innebära att en kedja helt och hållet styr drivmedelspriserna i Sverige.

– Det bidrar till en mycket homogen prisbild på drivmedel över hela landet, framhöll myndigheten i oktober och syftade på Circle K.

Lovar att sluta

Efter utredningen väljer nu Cirlce K och de två andra kedjorna att upphöra med tjänsten.

Det sker frivilligt och innebär att företagen inte längre offentligt kommer att publicera rekommenderade priser på vissa drivmedel för privatkunder så som det sker idag.

Beskedet skulle kunna få följden att det blir lägre drivmedelspriser i Sverige.

– Pristransparens kan vara både positivt och negativt för konsumenterna. Beroende på hur en marknad fungerar kan företag riskera att skada konkurrensen om de prissignalerar genom att offentliggöra prishöjningar eller prisstrategier.

– Prissignalering kan under vissa förutsättningar också leda till otillåten prissamordning mellan företag och innebära högre priser för konsumenterna, säger Konkurrensverkets vikarierande generaldirektör Hanna Witt i ett uttalande.

Kan straffas med enormt vite

De tre drivmedelsföretagen åtar sig även att senarelägga publiceringen av listpriser för drivmedel riktade till företagskunder för lätt trafik, även om det fortsatt kan göras med vissa begränsningar.

Konkurrensverket är nöjd med beskedet från mackarna.

Enligt myndigheten avhjälper det konkurrensproblem som preliminärt identifierats under utredningen och godtar därmed bolagens åtaganden.

– Beslutet förenas med viten om 100 miljoner kronor för respektive bolag, som kan dömas ut om de inte efterlever sina respektive åtaganden. Åtagandena gäller i tre år. I beslutet skrivs även drivmedelsbolaget St1, som också varit part i utredningen, av från vidare utredning, framhäver Konkurrensverket.

Foto: Circle K 

Text: Redaktionen


Lagändring om kontanter kan vara nära – “Är bråttom”

2024 12 03

Riksbanken vill se nya lagkrav införas för näringsidkare.

Frågan om kontanternas roll i samhället har debatterats i flera år.

I ett samhälle där digitaliseringens framfart inte tycks ha några bromsar har allt fler butiker valt att inte ta emot kontanter.

Det vill Riksbanken se ändring på - förhoppningsvis inom en snar framtid.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Kan vara nära

I fall av krig eller kris finns risken att el och internet inte fungerar som det ska - vilket försvårar digitala betalningar.

Det finns i dagsläget inte något krav på att näringsidkare ska behöva ta emot kontanter.

Regeringen har tillsatt en utredning om kontanter som ska vara färdig till nyår.

Lagändringar om att näringsidkare måste kunna ta emot kontanter kan då bli verklighet.

“Är bråttom”

Anna Breman, förste vice riksbankschef, menar att ett sådant beslut är nödvändigt.

– Vi anser att det är bråttom. Det är viktigt från en beredskapssynvinkel att hushållen kan betala för livsmedel, mediciner och drivmedel, säger hon till SR.

– Vi vill att det ska komma ett lagkrav på plats.

Höll tal

Anna Breman höll på måndagen tal i Visby där hon diskuterade ränteläget.

Då tog hon även upp kontantsituationen.

– Allmänheten behöver kunna lita på att betalningar fungerar, sade hon.

– Osäkerheten i vår omvärld och erfarenheter från det pågående kriget i Ukraina visar på vikten av att vi har ett motståndskraftigt samhälle där viktiga samhällsfunktioner upprätthålls, även under svåra påfrestningar.

Har ett ansvar

Breman underströk även att Riksbanken som myndighet har ett stort ansvar i frågan - och riktade en uppmaning till hushållen.

– Här har Riksbanken ett långtgående ansvar för att betalningar fungerar. Men jag vill även lyfta vikten av en god hemberedskap och hänvisa till den broschyr som MSB skickat till alla hushåll i Sverige, menade Breman.

– Där får du rekommendationer om hur du kan stärka din beredskap genom att ha olika sätt att betala på, som exempelvis kontanter, betalkort från olika kortnätverk och Swish.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen