Forskare: Hit ska du fly om det blir kärnvapenkrig

2023 02 09

Forskare har pekat ut var det är bäst att bo om den mänskliga civilisationen kollapsar och måste börja om.  

Det kallas ofta för “The Lucky Country” och beskrivs som ett land med stora ekonomiska möjligheter och rikliga naturresurser. 

Nu kan Australien addera ytterligare en lyckobringare till listan över glädjeämnen – det är nämligen det land där du skulle ha bäst chanser att överleva en apokalyps orsakad av kärnvapen.  

Det konstaterar forskare i en ny studie publicerad i tidskriften Risk Analysis, rapporterar The Guardian.

"Gigantisk matförsörjningsbuffert"  

Forskarna har jämfört 38 önationer utifrån 13 olika faktorer som skulle kunna avgöra hur framgångsrika öarna vore som postapokalyptiska överlevnadsstater.  

Man har bland annat analyserat ländernas livsmedelsproduktion, självförsörjning av energi, produktion och en kärnvapenkatastrofs effekt på klimatet.  

– Australiens matförsörjningsbuffert är gigantisk, med potential att mätta många tiotals miljoner extra människor, framhåller studien. 

En stor nackdel  

Det är inte enbart vid ett kärnvapenkrig som det finns anledning att fly till Australien. 

Även vid utbrott i en så kallad supervulkan eller om en asteroid kolliderar med jorden beskrivs landet som mest kapabelt att producera tillräckligt med mat för befolkningen. 

Däremot pekar forskarna ut en stor nackdel för Australien. 

– Dess relativt nära militära band med Storbritannien och USA gör Australien mer sannolikt att bli ett mål i ett kärnvapenkrig, skriver The Guardian.

Nya Zeeland tvåa 

Ur det perspektivet har istället Nya Zeeland vissa fördelar, som är landet som placeras tvåa på listan.

– Det är en supereffektiv matexportör och ekonomi som skulle kunna mätta sin befolkning flera gånger om, enbart utifrån vad de exporterar, säger Nick Wilson vid University of Otago, en av författarna bakom studien.

Dåliga nyheter för USA och Ryssland 

Andra önationer som lyfts fram i studien som fördelaktiga att bo på vid en apokalyps är följande: 

- Island  

- Salomonöarna 

- Vanuatu 

Länder som exempelvis Kina, Ryssland och USA skulle förlora upp till 97 procent av sin matproduktion under en kärnvapenkatastrof på vintern och skulle vara helt beroende av nya tekniker för matproduktion, skriver The Guardian.  

LÄS MER: Klocka visar när jorden går under – tiden har ändrats  

Foto: S. Williams 

Text: Redaktionen