Forskare: Hit ska du fly om det blir kärnvapenkrig

2023 02 09

Forskare har pekat ut var det är bäst att bo om den mänskliga civilisationen kollapsar och måste börja om.  

Det kallas ofta för “The Lucky Country” och beskrivs som ett land med stora ekonomiska möjligheter och rikliga naturresurser. 

Nu kan Australien addera ytterligare en lyckobringare till listan över glädjeämnen – det är nämligen det land där du skulle ha bäst chanser att överleva en apokalyps orsakad av kärnvapen.  

Det konstaterar forskare i en ny studie publicerad i tidskriften Risk Analysis, rapporterar The Guardian.

"Gigantisk matförsörjningsbuffert"  

Forskarna har jämfört 38 önationer utifrån 13 olika faktorer som skulle kunna avgöra hur framgångsrika öarna vore som postapokalyptiska överlevnadsstater.  

Man har bland annat analyserat ländernas livsmedelsproduktion, självförsörjning av energi, produktion och en kärnvapenkatastrofs effekt på klimatet.  

– Australiens matförsörjningsbuffert är gigantisk, med potential att mätta många tiotals miljoner extra människor, framhåller studien. 

En stor nackdel  

Det är inte enbart vid ett kärnvapenkrig som det finns anledning att fly till Australien. 

Även vid utbrott i en så kallad supervulkan eller om en asteroid kolliderar med jorden beskrivs landet som mest kapabelt att producera tillräckligt med mat för befolkningen. 

Däremot pekar forskarna ut en stor nackdel för Australien. 

– Dess relativt nära militära band med Storbritannien och USA gör Australien mer sannolikt att bli ett mål i ett kärnvapenkrig, skriver The Guardian.

Nya Zeeland tvåa 

Ur det perspektivet har istället Nya Zeeland vissa fördelar, som är landet som placeras tvåa på listan.

– Det är en supereffektiv matexportör och ekonomi som skulle kunna mätta sin befolkning flera gånger om, enbart utifrån vad de exporterar, säger Nick Wilson vid University of Otago, en av författarna bakom studien.

Dåliga nyheter för USA och Ryssland 

Andra önationer som lyfts fram i studien som fördelaktiga att bo på vid en apokalyps är följande: 

- Island  

- Salomonöarna 

- Vanuatu 

Länder som exempelvis Kina, Ryssland och USA skulle förlora upp till 97 procent av sin matproduktion under en kärnvapenkatastrof på vintern och skulle vara helt beroende av nya tekniker för matproduktion, skriver The Guardian.  

LÄS MER: Klocka visar när jorden går under – tiden har ändrats  

Foto: S. Williams 

Text: Redaktionen 


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen