FORSKARE: Klocka visar när jorden går under – tiden ändras i dag

2023 02 09

Idag ska forskare och experter avslöja hur nära världen är sin undergång.

Detta med en så kallad “Doomsday Clock”, en domedagsklocka, som symboliskt visar hur nära eller långt ifrån jorden så som vi känner den är att förintas.

Nu har den uppdaterats igen, rapporterar bland annat ABC News.

Och visaren har flyttats fram. Nu, den 24 januari 2023, visar den 90 sekunder till midnatt – den symboliska domedagen.

En varnande metafor

Klockan har uppdaterats under 75 års tid. Bakom står den ideella organisationen Bulletin of The Atomic Scientists, bestående av såväl världsledare som nobelpristagare.

Under åren har risken för världens kollaps bedömts utifrån faktorer som exempelvis kärnvapenkrig, klimatförändringar och coronapandemin.

– Det är en metafor, en påminnelse om de faror vi måste ta itu med om vi ska överleva på planeten, framhåller organisationen på sin hemsida.

– Klockan är en design som varnar allmänheten om hur nära vi är att förstöra vår värld med farlig teknik vi har tillverkat själva.

Första gången sedan Rysslands invasion

Idag är tidsjusteringen mer intressant än på mycket länge.

Det är nämligen första gången som det sker sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina och började hota västvärlden med kärnvapen.

– Varje år tittar Bulletin’s Science and Security Board på världens sårbarhet för katastrofer från mänskliga hot, säger Rachel Bronson, vd och koncernchef för forskargruppen, till ABC News.

– I år är kriget i Ukraina, och ringarna på vattnet det har orsakat runt om i världen och i många frågor, en viktig faktor i det övervägandet.

Så fungerar klockan

Domedagsklockan lanserades 1947 när forskare ville lyfta fram sannolikheten för fullständig katastrof inför allmänheten.

På den tiden var det kärnvapenkapplöpningen mellan USA och dåvarande Sovjetunionen som ansågs utgöra den största faran för mänskligheten.

Klockan visar hur mycket tid som återstår till midnatt, som alltså ska symbolisera den teoretiska domedagen.

Med andra ord – ju närmare visaren är midnatt desto större risk för att världen går under.

Aldrig varit närmare

Före dagens uppdatering var klockan 100 sekunder från midnatt.

Det var närmare än vad den någonsin varit tidigare innan årets besked. Före 2020 var två minuter, 120 sekunder, det närmaste som visaren kommit tolvslaget.

Bulletinforskarna höll kvar visaren på 100 sekunder även strax efter att Ryssland invaderat Ukraina, med motiveringen att man ville visa hur “100 sekunder såg ut” när Putin började hota med kärnvapen om Nato skulle involvera sig i konflikten.

Längst från midnatt 1991

Allra längst från midnatt visade visaren 1991 när USA:s dåvarande president George H. W. Bush och Sovjetunionens ledare Mikhail Gorbatjov tillkännagav att de skulle dra ned på sin kärnvapenarsenal.

Då visade klockan 17 minuter till midnatt.

– Det återspeglade ett ögonblick då världen på allvar engagerade sig i riskfrågor och arbetade tillsammans för att mildra dem, säger Rachel Bronson till ABC News.

Foto: A. Nygård resp J. Miranda

Text: Redaktionen