FORSKARE: Klocka visar när jorden går under – tiden ändras i dag

2023 02 09

Idag ska forskare och experter avslöja hur nära världen är sin undergång.

Detta med en så kallad “Doomsday Clock”, en domedagsklocka, som symboliskt visar hur nära eller långt ifrån jorden så som vi känner den är att förintas.

Nu har den uppdaterats igen, rapporterar bland annat ABC News.

Och visaren har flyttats fram. Nu, den 24 januari 2023, visar den 90 sekunder till midnatt – den symboliska domedagen.

En varnande metafor

Klockan har uppdaterats under 75 års tid. Bakom står den ideella organisationen Bulletin of The Atomic Scientists, bestående av såväl världsledare som nobelpristagare.

Under åren har risken för världens kollaps bedömts utifrån faktorer som exempelvis kärnvapenkrig, klimatförändringar och coronapandemin.

– Det är en metafor, en påminnelse om de faror vi måste ta itu med om vi ska överleva på planeten, framhåller organisationen på sin hemsida.

– Klockan är en design som varnar allmänheten om hur nära vi är att förstöra vår värld med farlig teknik vi har tillverkat själva.

Första gången sedan Rysslands invasion

Idag är tidsjusteringen mer intressant än på mycket länge.

Det är nämligen första gången som det sker sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina och började hota västvärlden med kärnvapen.

– Varje år tittar Bulletin’s Science and Security Board på världens sårbarhet för katastrofer från mänskliga hot, säger Rachel Bronson, vd och koncernchef för forskargruppen, till ABC News.

– I år är kriget i Ukraina, och ringarna på vattnet det har orsakat runt om i världen och i många frågor, en viktig faktor i det övervägandet.

Så fungerar klockan

Domedagsklockan lanserades 1947 när forskare ville lyfta fram sannolikheten för fullständig katastrof inför allmänheten.

På den tiden var det kärnvapenkapplöpningen mellan USA och dåvarande Sovjetunionen som ansågs utgöra den största faran för mänskligheten.

Klockan visar hur mycket tid som återstår till midnatt, som alltså ska symbolisera den teoretiska domedagen.

Med andra ord – ju närmare visaren är midnatt desto större risk för att världen går under.

Aldrig varit närmare

Före dagens uppdatering var klockan 100 sekunder från midnatt.

Det var närmare än vad den någonsin varit tidigare innan årets besked. Före 2020 var två minuter, 120 sekunder, det närmaste som visaren kommit tolvslaget.

Bulletinforskarna höll kvar visaren på 100 sekunder även strax efter att Ryssland invaderat Ukraina, med motiveringen att man ville visa hur “100 sekunder såg ut” när Putin började hota med kärnvapen om Nato skulle involvera sig i konflikten.

Längst från midnatt 1991

Allra längst från midnatt visade visaren 1991 när USA:s dåvarande president George H. W. Bush och Sovjetunionens ledare Mikhail Gorbatjov tillkännagav att de skulle dra ned på sin kärnvapenarsenal.

Då visade klockan 17 minuter till midnatt.

– Det återspeglade ett ögonblick då världen på allvar engagerade sig i riskfrågor och arbetade tillsammans för att mildra dem, säger Rachel Bronson till ABC News.

Foto: A. Nygård resp J. Miranda

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


SVERIGE: Vill införa Netflix-skatt

2024 05 25

Svenska filminstitutets nya vd bekräftar att hon vill införa en ny kostnad gällande Netflix.

Streamingtjänster har blivit allt mer vanligt förekommande i Sverige det senaste årtiondet.

Samtidigt har kostnaderna för tjänsterna ökat, och nu vill Filminstitutets nya vd Anna Croneman lägga till en ny kostnad gällande streamingjättarna.

Detta för att finansiera produktionen av svensk film.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Enda alternativet”

Förslaget gör gällande att en slags skatt ska införas på streamingtjänster för att finansiera svensk film.

– Hittills är det det enda alternativet som existerar. Och jag tycker att det är rimligt att de som visar svensk film också ska vara med och bidra till den allmänna infrastrukturen, säger Anna Croneman till SR.

Finns i flera länder

I flera länder finns redan en så kallad Netflix-skatt som bidrar med finansieringen till olika projekt, bland annat Danmark.

Förslaget kommer att behandlas i samband med regeringens filmutredning som kommer att vara färdig först nästa år.

– Vi ligger så långt efter. Det är klart att det är jättesvårt att satsa sig ur ett dödläge utan att ha resurser så jag tycker att den här finansieringsfrågan är kolossalt viktig, fortsätter Anna Croneman.

Tillträdde tidigare i år

Det råder vissa oklarheter gällande exakt hur en sådan skatt skulle vara utformad.

Croneman understryker dock att den behövs för att finansiera svensk film.

Anna Croneman tillträdde som ny vd för Svenska Filminstitutet i april.

Anna Croneman är utbildad producent vid Dramatiska Institutet. Hon kommer närmast från Sveriges Television där hon sedan 2017 arbetar som programchef för SVT Drama, och innan dess från produktionsbolaget Avanti Film där hon var en av grundarna, förklarar institutet via sin webbsida.

– Anna Croneman har producerat ett stort antal filmer och tv-serier samt haft förtroendeuppdrag som vice ordförande i Filminstitutets styrelse och i Film&TV-Producenterna. 

“I rätt tid”

Filminstitutets styrelseordförande Gunilla von Platen understryker att Croneman kommer in i rätt tid just med anledning av filmutredningen som pågår.

– Styrelsen ser fram emot att Anna Croneman blir den som nu kommer att leda Filminstitutet framåt. Hon har med sin gedigna bakgrund inom film och tv den kompetens och de egenskaper som behövs och hon kommer in i verksamheten i rätt tid med tanke på den nyligen startade filmutredningen.  

Foto: G. Carstens-Peters

Text: Redaktionen