Flera kidnappningsförsök i Sverige – polisen uppmanar föräldrar

2024 03 20

Två skrämmande kidnappningsförsök av barn i lågstadieålder har ägt rum inom loppet av bara några dagar.

I fredags blev en pojke i Höganäs, strax norr om Helsingborg, jagad av en okänd man.

En svart skåpbil körde ikapp pojken när han var på väg hem från skolan och en man hoppade ur bilen och försökte få in barnet i bilen där ytterligare en man befann sig.

Pojken lyckades ta sig loss, oklart hur, och händelsen utreds som försök till människorov.

Det är jätteotäckt. Barnen fick inte gå hem själva från fritids den dagen, säger en mamma som bor i närheten, till Aftonbladet.

Men fredagens händelse var inte den enda av slaget.

Vädjar till allmänheten

På eftermiddagen i måndags utspelade sig ytterligare ett kidnappningsförsök av en yngre flicka i liknande ålder som pojken i Höganäs.

Även detta skedde i Skåne, men strax utanför Ystad på södra kusten av landskapet.

Signalementen var snarlika, även om polisen inte bekräftat något samband mellan de två händelserna. En man i en svart skåpbil försökte med godis locka flickan som blev rädd och sprang därifrån.

Nu vädjar polisen till allmänheten att hjälpa till.

– Om man har sett något i området kring Hedeskoga och Källesjö, om man har sett en svart skåpbil köra sakta någonstans i Ystad, så vill vi gärna att man hör av sig, säger Patric Nihlén, kommunpolis, till Ystads Allehanda.

"Benägna att få kontakt"

Ystadspolisens kollegor i nordvästra Skåne uppmanar om samma sak.

– Vi har inte mycket att gå på, men vi ska göra en del tempon, säger förundersökningsledaren Mattias Wittzell till Helsingborgs Dagblad och tillägger:

– Har någon iakttagit detta är vi väldigt benägna att få kontakt.

Uppmanar föräldrar

Enligt polisen har man bra signalement på mannen, men har hittills enbart valt att gå ut med information om den misstänkta bilen som alltså är en mindre svart skåpbil.

Myndigheten understryker att vittnesuppgifter behöver komma in, antingen till 114 14 eller via polisens hemsida.

Polisen uppmanar nu också även föräldrar att tala med sina barn. Situationen är allvarlig, betonar Patric Nihlén.

Jag sätter min tillit till föräldrarna, de vet hur de bör prata med sina barn. Skolorna lär dessutom gå ut med information, säger han och lyfter följande instruktioner för barn som eventuellt hamnar i liknande situationer som de i Höganäs och Ystad.

- Ta aldrig kontakt med främmande person

- Spring från platsen tillbaka till skolan

- Ta kontakt med vuxna man känner

Exempelfoto: L. Visions (bilen på bilden är inte samma bil som beskrivs i artikeln)

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen