FINLAND: Stort tillslag vid ryska gränsen

2022 08 03

Den finländska tullen har gjort ett stort tillslag vid den ryska gränsen.

Drönare, lyxvaror och andra sanktionerade varor som kan främja Rysslands industriella och militära kapacitet har beslagtagits, såsom hjälpmedel som används inom sjöfart, uppger det finländska tullverket i ett pressmeddelande.

Gränsen är återigen öppen

Gränsen till Ryssland återöppnades den 15 juli efter att Ryssland slopat sina coronarestriktioner.

Återöppnandet har satt press på det finländska tullverket, som måste förhålla sig till de sanktioner som införts för export och import till Ryssland.

– Efter att Ryssland slopade coronarestriktionerna gällande gränsövergångarna behövde vi öka övervakningen av sanktionerna i passagerartrafiken, säger bevakningsdirektör Mikko Grönberg.

Han berättar att tullen förstärkte bevakningen mellan den 22 och 26 juli.

Det gav stor effekt.

–  Sammanlagt gjordes dryga 2 500 kontroller, av vilka cirka 100 ledde till fortsatta åtgärder på grund av rådande sanktioner, uppger tullen.

Flera fall utreds

Mikko Grönberg bekräftar att man i nuläget undersöker om det finns skäl att misstänka brott. 

–  För närvarande finns det ett tjugotal fall som hänför sig till passagerartrafiken där Tullen har inlett en preliminär utredning eller bett utrikesministeriet om ett utlåtande, säger han och tillägger:

– Bevakningsperiodens resultat visar att det finns skäl att fortsätta bevakningen av personer som reser från Finland till Ryssland.

Stor debatt

För närvarande är Finlands gränspolitik ett hett politiskt ämne i landet.

Flera partier vill stoppa turistvisum för ryska turister.

Direktflyg från Ryssland till Finland har stoppats som en del av EU:s sanktioner mot Moskva.

Men ryska turister kan fortfarande ta sig in i Finland via landvägen för att sedan fortsätta sin resa till övriga Europa.

Trafikmängderna är dock långt ifrån vad de var innan restriktionerna.

– Under förra veckan reste cirka 30 000 personer till Ryssland via gränsövergångsställena i Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra och Niirala. Under samma vecka 2018 var antalet resande över 80 000, skriver den finländska tullen.

Foto: H. Jelle van Mourik resp Försvarsministeriet Finland

Text: Redaktionen