FINLAND: Stort tillslag vid ryska gränsen

2022 08 03

Den finländska tullen har gjort ett stort tillslag vid den ryska gränsen.

Drönare, lyxvaror och andra sanktionerade varor som kan främja Rysslands industriella och militära kapacitet har beslagtagits, såsom hjälpmedel som används inom sjöfart, uppger det finländska tullverket i ett pressmeddelande.

Gränsen är återigen öppen

Gränsen till Ryssland återöppnades den 15 juli efter att Ryssland slopat sina coronarestriktioner.

Återöppnandet har satt press på det finländska tullverket, som måste förhålla sig till de sanktioner som införts för export och import till Ryssland.

– Efter att Ryssland slopade coronarestriktionerna gällande gränsövergångarna behövde vi öka övervakningen av sanktionerna i passagerartrafiken, säger bevakningsdirektör Mikko Grönberg.

Han berättar att tullen förstärkte bevakningen mellan den 22 och 26 juli.

Det gav stor effekt.

–  Sammanlagt gjordes dryga 2 500 kontroller, av vilka cirka 100 ledde till fortsatta åtgärder på grund av rådande sanktioner, uppger tullen.

Flera fall utreds

Mikko Grönberg bekräftar att man i nuläget undersöker om det finns skäl att misstänka brott. 

–  För närvarande finns det ett tjugotal fall som hänför sig till passagerartrafiken där Tullen har inlett en preliminär utredning eller bett utrikesministeriet om ett utlåtande, säger han och tillägger:

– Bevakningsperiodens resultat visar att det finns skäl att fortsätta bevakningen av personer som reser från Finland till Ryssland.

Stor debatt

För närvarande är Finlands gränspolitik ett hett politiskt ämne i landet.

Flera partier vill stoppa turistvisum för ryska turister.

Direktflyg från Ryssland till Finland har stoppats som en del av EU:s sanktioner mot Moskva.

Men ryska turister kan fortfarande ta sig in i Finland via landvägen för att sedan fortsätta sin resa till övriga Europa.

Trafikmängderna är dock långt ifrån vad de var innan restriktionerna.

– Under förra veckan reste cirka 30 000 personer till Ryssland via gränsövergångsställena i Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra och Niirala. Under samma vecka 2018 var antalet resande över 80 000, skriver den finländska tullen.

Foto: H. Jelle van Mourik resp Försvarsministeriet Finland

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 27

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Rusning till Sverige – flera städer

2023 11 27

Många människor färdas över Öresundsbron för att julhandla.

På grund av den svaga kronan har resor till Sverige blivit mer attraktivt för de som kommer från utlandet och vill handla.

Nu vallfärdas bland annat danskar över Öresundsbron till Sverige för att handla julklappar, någonting som hjälper den skånska ekonomin hålla sig flytande trots det tunga läget.

Trots att tågbiljetten kostar så sparar danskarna ändå mer på att handla i Sverige.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera städer

Det senaste halvåret har en tydlig försämring setts i den skånska konjunkturen, och inflödet av danskar hjälper ekonomin hålla sig vid liv.

Det menar Sparbanken Skånes privatekonom Anders Hansson.

– Vi har ju då i närområdet Danmark, och vi har ett väldigt stort inflöde av danska turister som är här och spenderar, säger han till SR.

– Det ser vi i Helsingborg, Malmö, Ystad och även Kristianstad. Där drar vi nytta av det.

Sparar så mycket

Inför julen är det många som vill köpa julklappar utan att spendera allt för mycket pengar i samband med det ekonomiska läget som råder.

Då lyfter flera besökare fram hur fördelaktigt det är att handla i Sverige.

– Jag tänkte att det slutar ju med att man sparar mycket på det trots tågresan hit och tillbaka, säger en besökare.

Pressat läge

Det är alltjämt ett mycket pressat läge för de svenska hushållen och ekonomin i helhet.

Ränteläget utmanar befolkningen och ställer till det för många.

– Den höga skuldsättningen och de korta räntebindningstiderna gör hushållen känsliga för störningar, framhåller Riksbanken i en rapport.

Flera år kvar

Enligt en prognos från Konjunkturinstitutet kommer det dröja flera år tills det att konjunkturen åter är i balans för Sverige.

– Lågkonjunkturen fördjupas under nästa år och konjunkturen vänder svagt uppåt först mot andra halvan av 2024. Det dröjer till 2026 innan svensk ekonomi är i konjunkturell balans. Det framgår av vår senaste prognos i rapporten Konjunkturläget, framhåller myndigheten.

Foto: A. Dudar

Text: Redaktionen