JUST NU: Finland slår till mot ryska turister

2022 07 25

De fyra största partierna i Finland, Finlands Socialdemokratiska parti (SDP), Samlingspartiet, Sannfinländarna och Centern vill stoppa turistvisum för ryska turister i Finland.

Det rapporterar den finska tidningen Ilta Sanomat.

Kristdemokraterna och Rörelse Nu ställer sig även bakom förslaget.

– Jag ser det som befogat att regeringen snabbt ska utreda frågan om att begränsa turistvisumen. Rysslands brutala krig fortsätter varje dag, och i den här situationen är normalt umgänge inte möjligt på många sätt, säger Antti Lindtman, ordförande för statsministerpartiet SDP, enligt Svenska Yle.

Kan ta sig över gränsen

Direktflyg från Ryssland till Finland har stoppats som en del av EU:s sanktioner mot Moskva.

Men ryska turister kan fortfarande ta sig in i Finland via landvägen för att sedan fortsätta sin resa till övriga Europa.

Något som en bred politisk majoritet nu vill stoppa.

– Det är moraliskt fel att till exempel personer som deltagit i Rysslands invasionskrig kan åka på semester till Europa, via Finland. Vi ser inte på det här med blida ögon, säger Jukka Kopra, vice ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, enligt Yle.

Har inte tagit ställning

De Grönas och Vänsterförbundets riksdagsgrupper har ännu inte tagit ställning i frågan.

Vänsterförbundets gruppordförande Jussi Saramo framhäver att Finland borde verka för att visumvillkoren för ryska turister skärps i hela EU.

– Annars blir fördelarna obefintliga när det gäller den rikaste delen av befolkningen, som dragit mest nytta av Putins regim, skriver han i ett textmeddelande till finska STT.

Endast semesterresor

Kristdemokraternas riksdagsgrupp anser att visumförbudet borde begränsas till semesterresor.

Resor som görs av andra anledningar, till exempel på familje- eller hälsogrunder, bör tillåtas enligt partiets gruppordförande Päivi Räsänen.

– Det finns fall där vi för att främja fred ändå kan upprätthålla relationer med den ryska populationen. Det finns också många personer där borta som motsätter sig kriget, säger hon enligt Yle.

Foto: Finska regeringskansliet resp President of Russia

Text: Redaktionen