NATO: Finland kritiska till Magdalena Anderssons (S) uttalande

2022 03 09

Statsminister Magdalena Anderssons (S) uttalande om att en svensk Natoansökan skulle ”destabilisera läget” skapar ringar på vattnet i Finland.

Andersson uttalade sig i tisdags om ett eventuellt inträdde i Nato vid en presskonferens, då lät det så här:

– Om Sverige skulle välja att skicka en Natoansökan i detta läge skulle det ytterligare destabilisera läget, sa hon vid en pressträff.

Togs inte emot väl

Uttalanden kom som en blixt från klar himmel för Finland som länge har haft ett djupgående säkerhetspolitiskt samarbete med Sverige. De menar att det finns en överhängande risk att Anderssons uttalande kommer att påverka opinionen i Finland och att länderna borde diskutera offentliga Natouttalanden med varandra.

Sanna Marin kommenterar

– Jag ser det som viktigt att vi för en diskussion tillsammans och vi kommer att föra en diskussion för vår egen del. Vi ser på hela Europas situation. Vi har den långa gränsen med Ryssland. Vi kommer inte att låsa oss vid en ståndpunkt, sade Finlands statsminister Sanna Marin vid en pressträff, rapporterar DN.

Finland överväger ett Natomedlemskap

Finland har länge haft möjligheten att gå med i Nato och landet håller i nuläget på att väga för och nackdelar med ett eventuellt medlemskap mot varandra. En rapport ska lämnas in till riksdagen om en månad.

Flera kritiska röster mot uttalandet

Det kommer kritik mot Anderssons uttalande från flera håll i Finland och flera röster börjar till och med ifrågasätta om Sverige skulle hjälpa Finland vid ett krig. Så här lät kritiken från Finlands utrikespolitiska institut:

– Det är ju inte Finland och Sverige som gör något som destabiliserar norra Europa. Utan det är ju Rysslands pågående krig och förväntade reaktion på en Natoansökan som skulle vara destabiliserande. Det är den ryska retoriken som vill skylla på Sverige och Finland, säger Charly Salonius Pasterna, seniorforskare vid Finlands utrikespolitiska institut till DN.

Andersson bemöter kritiken

Andersson har bemött kritiken och framhåller att hon inte ville påverka Finland - alla länder fattar sina egna beslut. Hon betonar också att Sverige självklart skulle bistå Finland, som är Sveriges viktigaste militära samarbetspartner vid ett eventuellt krig.

– Det är helt självklart att om Finland skulle bli angripet att Sverige inte skulle hålla sig passivt, säger hon enligt finska tidningen Hufvudstadsbladet.

Foto: M Liljegren, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Stor tv-succé läggs ned – efter tolv säsonger

2025 07 07

Ett av Sveriges mest framgångsrika frågesportprogram lägger ned.

Sista avsnittet av “Alla mot alla” på Kanal 5 har sänts.

Det bekräftar producenten Emil Persson.

– I grund och botten är det för att kanalen inte beställde en ny säsong. Men det är inte så att någon av oss har sörjt detta, säger han i Smålandspostens podcast “Min lögn”.

Hundratusentals tittare

“Alla mot alla” med tv-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har sänt över 700 avsnitt under tolv säsonger.

Programmet hade premiär 2019 och vann Kristallen för årets underhållningsprogram samma år. Bedriften upprepades 2022.

Responsen har varit omfattande och under första säsongen lockade finalveckan totalt över en miljon tittare.

– Vi är obeskrivligt stolta och lyckliga idag och vill rikta ett gigantiskt tack till alla som gjort detta möjligt: tittarna, Filip och Fredrik, produktionen och inte minst alla våra magiska deltagare, sade Aron Gabrielsson, exekutiv producent för Alla mot alla, vid tillfället.

Intensivt projekt

Enligt Emil Persson kommer avslutet relativt naturligt.

Programmet sände 128 avsnitt om året, vilket kan ha bidragit till en mättnad. Hade det spridits ut mer skulle det kanske ha kunnat leva längre, tror producenten.

Att ständigt komma på nya frågor har också varit en stress.

– Det brann inte kort, men medellångt och intensivt. Det kanske är bra så, säger Emil Persson.

Redan i våras insinuerade Fredrik Wikingsson i podden “Daddy issue” att en nedläggning kunde vara på gång.

LÄS MER: Jättefiasko för påkostade filmen – “Värsta i modern historia”

Paret Batra deltog

I Alla mot alla möts 16 kändispar varandra uppdelat i två grundomgångar. Därefter går de bästa paren vidare till slutspel. Bland annat har David och Anna Kinberg Batra, Erik Haag och Lotta Lundgren, E-Type och Olof Lundh, Hanna Hellquist och Jonatan Unge deltagit.

Programmet sändes fyra kvällar i veckan.

Avskedet innebär nu att Filip och Fredrik står utan kontrakt för första gången på 25 år. Duon har inte längre något avtal med Kanal 5, enligt Persson.

Foto:

Text: Redaktionen


Villaägare kan åka på blytung räkning – många vet inte om det

2025 07 07

Många villaägare i Sverige riskerar att drabbas av en skyhög räkning.

Den skulle i teorin kunna landa på hundratusentals kronor och krävas in av kommunerna.

Bakgrunden är de allt värre skyfallen som riskerar att slå hårt mot svenska hus och villor. 

Det har fått regeringen att utreda och analysera behovet av ny eller anpassad lagstiftning för att effektivisera åtgärder kopplade till klimatanpassning.

Utredningen blev nyligen klar.

Där läggs bland annat förslaget fram att kommuner ska kunna bestämma åtgärd och ta betalt av fastighetsägarna.

Summan kan bli tio procent av fastighetens marknadsvärde.

– När klimatanpassningsåtgärden är genomförd blir fastighetsägarna betalningsskyldiga. Inom ett år efter det att genomförandet avslutats ska kommunen debitera avgiften för att betalningsskyldigheten för fastighetsägarna ska kvarstå, skriver utredaren Johan Hjalmarsson i rapporten.

"Vissa kan drabbas orimligt hårt"

I utredningen framhålls att konsekvenserna av förslagen är "väsentligt mindre än andra omvärldsfaktorer”.

Att kommunernas avgift inte får överskrida tio procent av husets marknadsvärde motiveras med att den inte ska bli “orimligt hög”.

På måndagen är det just det senare som Johan Hjalmarsson dock varnar för.

– Vi tycker att det är rimligt att kostnaderna för klimatanpassning fördelas, men det finns en risk att vissa drabbas orimligt hårt. Det kommer att krävas kloka beslut i kommunerna, säger han till DN.

6 av 10 har inte koll

Det är villaägarna själva som bär ansvaret för att skydda sig mot skyfall och andra klimatrelaterade hot mot fastigheten. Samma sak gäller bostadsrättsföreningar och hyresvärdar.

Men enligt en undersökning från SBAB är det hela 6 av 10 som inte känner till om deras villaförsäkring täcker skador som exempelvis översvämning.

– Att oron inte är mer utbredd kan bero på att de flesta hus inte ligger i direkt riskzon. Men för de husägare vars fastigheter är utsatta är det viktigt att gå från medvetenhet till handling – att överväga förebyggande åtgärder och se över försäkringsskyddet. Det handlar om att aktivt klimatsäkra sitt hem, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.

Upp till husägarna

Det kan dock vara en utmaning för husägare att vidta nödvändiga åtgärder. En anledning är att det ofta krävas insatser på kommunal mark, skriver DN.

– Det finns inget ansvar för det allmänna att skydda privatpersoners egendom, det är upp till fastighetsägarna, säger Johan Hjalmarsson.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen