Finansinspektionen uppmanar – ta ut så här mycket pengar
2024 10 25
Finansinspektionen uppmanar folk att ta ut kontanter från banken.
Att ha fysiska pengar tillgängliga är en viktig del i den personliga ekonomiska krisberedskapen.
Och den bör ses över medan systemen faktiskt fungerar, understryker myndigheten.
Däremot finns det en gräns för hur mycket kontanter du faktiskt bör ha hemma. Att tömma sitt bankkonto och ha överdrivet mycket pengar i madrassen är inte idealt.
Det framhåller Finansinspektionens konsumentskyddsekonom Moa Landmark i ett uttalande till SVT.
– Har du för mycket pengar hemma och något händer i ditt hus så kommer inte din försäkring att täcka det, säger hon till kanalen.
Kontanter för en vecka
Exakt hur mycket pengar du bör ta ut och ha tillgång till är individuellt.
Däremot finns det ett riktmärke att ta ställning till – du ska ha så mycket kontanter att du och ditt hushåll kan klara er i åtminstone sju dagar.
– Lagom mycket pengar, ungefär det som du gör av med i nödvändiga utgifter under en vecka för dig och din familj. Och ha pengarna på ett säkert ställe, för om någonting händer så får du väldigt begränsad ersättning från ditt försäkringsbolag, säger Moa Landmark.
MSB: 2 000 kronor är lagom
Tidigare har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, pekat ut en summa på 2 000 kronor som lämpligt att ha redo om krisen skulle slå till.
Beloppet bör dessutom bestå av mindre valörer, till exempel tjugo- och femtiolappar.
– Vi brukar säga att det är ett bra riktmärke, men sen handlar det ju också om hur mycket förmåga och vilka marginaler man har. Men tänk att man ska ha för att kunna gå till affären och kanske tanka bilen. Då brukar man klara sig i ett par dygn, sade Elin Bohman, presstalesperson på MSB, till Sveriges Radio vid tillfället.
Svårt att växla
Ett stort problem är dock att det inte går att ta ut mindre valörer än hundralappar ur bankomaterna. Därför är svenska folket helt utelämnade till att affärer har möjlighet att växla – och att de ställer upp.
– Vi har inte kontanthantering på våra kontor. Då hänvisar vi till uttagsautomater och butiker, sade Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank, efter att SR ringt runt till Sveriges större banker och undersökt frågan.
Foto: Danske Bank
Text: Redaktionen