Fem livsmedel som är bättre att köpa frysta
2023 05 19
En hel del mat kan behålla sitt näringsvärde även efter att det har legat i frysen.
Och somliga livsmedel är till och med bättre att köpa frysta än färska i affären.
Ett bra tips såväl för hälsan som plånboken, eftersom frysta varor dessutom ofta är billigare alternativ.
Den rekommendationen kommer nu från Rhiannon Lambert, en av Storbritanniens ledande näringsfysiologer.
– Frysta livsmedel som frukt och grönsaker, fisk och kött och till och med bröd som är berikade med vitaminer och mineraler är lika näringsrika som färska, säger hon till The Sun.
Fem exempel
Rhiannon Lambert betonar att en billigare prislapp på frysta varor absolut inte behöver betyda att de är mindre hälsosamma än färska varianter.
Tvärtom.
Enligt näringsfysiologen finns det fem livsmedel som är både billigare, och nyttigare, att köpa i fryst form.
Ärtor och vitlök
Hon lyfter fram ärtor som det första exemplet.
En basvara som beskrivs som ett enkelt tillskott som innehåller fibrer, antioxidanter, vitaminer samt mineraler som magnesium, kalium och kalcium som är bra för hjärtat.
Fryst hackad vitlök är ett annat exempel. Smaken går inte förlorad när de ligger i frysen, dessutom sparar du tid eftersom du slipper skala och hacka lökarna.
Dagliga vitlökstillskott har i studier dessutom med framgång visat sig kunna förebygga förkylningar.
Broccoli, fisk och bär
Rhiannon Lambert pekar även på att fryst broccoli, som har mycket goda effekter för tarmhälsan, också kan rekommenderas.
Fisk är ännu ett sådant exempel, då du fortfarande får i dig de viktiga omega-3-fettsyrorna och vitamin D och B2 när fisken är fryst.
Men det bästa livsmedlet att köpa fryst är sannolikt bär.
Bland annat innehåller frysta blåbär fler antioxidanter än färska, vilket bland annat motverkar cancer.
Dessutom är frysta hallon en perfekt källa till C-vitamin som gynnar människans immunförsvar.
Minskar matsvinn
Ytterligare ett argument till att köpa fryst mat är att det kan minska matsvinnet – eftersom den kan sparas längre.
Just matsvinnet har minskat här hemma i Sverige den senaste tiden. Förklaringen hittas i matpriserna.
– Det är tråkigt att det är de höga matpriserna som är anledningen till att konsumenterna tar hand om maten bättre, men det är bra att matsvinnet minskar. Jag hoppas verkligen att vi tar med oss beteendet framåt, sade Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, till SVT i mars.
LÄS MER: Här är måltiden svenska folket vägrar att överge
LÄS MER: Fyra maträtter du aldrig ska värma i mikron
LÄS MER: Populär diet döms ut
Foto: Junior REIS
Text: Redaktionen