Fejkade bilder sprids på SVT:s programledare

2023 10 24

En av SVT:s mest uppskattade programledare har utsatts för förolämpande angrepp på nätet.

Det är på sociala medier som det har börjat spridas märkliga bilder av Inger Ljung Olsson, som leder det folkkära och omåttligt populära programmet “Go’kväll” i Sveriges television.

Bilderna föreställer hur Inger Ljung Olsson blir gripen av polis.

Men de påstådda fotografierna är manipulerade och förmedlar direkta lögner, rapporterar P4 Västerbotten.

– Jag blir så trött. Varför lägger man ner så himla mycket tid på att göra en sådan här grej? säger Inger Ljung Olsson själv till radiokanalen.

"Det är bara sorgligt"

Tillsammans med de fejkade bilderna förekommer också lögner om att Inger Ljung Olsson ska ha bråkat med Bianca Ingrosso efter att ha gästat tv-profilens talkshow.

Något sådant bråk har inte skett, säger Inger Ljung.

Hon har inte ens varit med programmet.

Enligt Inger Ljung Olsson har flera personer hört av sig efter att bilderna spridits för att fråga vad det är som egentligen har hänt.

– Det är klart att det finns de som kan tro att det är på riktigt. Det är bara sorgligt, säger programledaren.

Fejkad artikel

Bilderna förekommer tillsammans med en länk till en påhittad artikel med rubriken “Det här kan vara slutet på hennes karriär” och med fabricerade citat som “jag skäms för vad jag gjorde”.

Inger Ljung Olsson själv tidigare sett att andra offentliga personer drabbats av samma sak.

– Jag kan inte säga att jag är jätteupprörd. Om någon läser detta och tror på det är det inte mycket jag kan göra åt och jag bryr mig faktiskt inte om det, säger hon till Västerbottens-Kuriren och tillägger att hon har “riktiga problem att tampas med”.

"Känd på riktigt"

Inger Ljung Olsson avfärdar hela situationen som “trams”.

Det går bara att skratta åt eländet.

– Min kompis som skickade den skrev “nu är du känd på riktigt” säger programledaren till lokaltidningen.

Programledare sedan 2011

Sedan 2011 har Inger Ljung Olsson varit programledare för Go’kväll.

Hon har även jobbat en kort period för TV4 och efter det haft en roll som nyhetsuppläsare för lokala nyheter i SVT.

För tre år sedan drabbades Inger Ljung Olsson av en hjärnhinneblödning och var tillbaka i tv:n först våren 2021.

Hon har själv berättat om detta i SVT:s program “Fråga doktorn”.

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen