EXPERTEN: Då kan Putin använda kärnvapen

2023 02 22

– Om Vladimir Putin upplever att han är på väg att tappa makten går det inte att utesluta att han är beredd att använda kärnvapen för att rädda sig själv.

Det skriver Oscar Jonsson, en av Sveriges främsta experter på Ryssland, i sin nya bok: ”Hotet från Ryssland”.

Experten på rysk krigsföring utesluter inte ett värsta scenario. En pressad Putin kan mycket väl trycka på ”kärnvapenknappen”.

–  Det finns goda och dåliga nyheter, säger Oscar Jonsson till Expressen.

– Den dåliga nyheten är att han inte har så många andra medel kvar att eskalera med, det skulle vara att införa krigslagar i hela Ryssland. Om han tror att han är på väg att förlora makten eller livet och han tror att kärnvapen kan rädda honom, då kommer han använda kärnvapen, fortsätter han.

”Ingen magisk vinst”

De goda nyheterna är, enligt Oscar Jonsson, att Putins kärnvapen inte kommer att leda till någon ”magisk vinst” för Ryssland.

– Från ukrainsk sida skulle det bara stärka deras beslutsamhet, de vet exakt hur livet under rysk ockupation är – med avrättningar, tortyr och deporteringar av barn. Det skulle också säkerställa att den sista röda linjen skulle korsas för västs del. Då finns ganska mycket på bordet, till exempel att bekämpa mål inne i Ryssland, säger han till Expressen.

Pausat kärnvapenavtal

Under tisdagens tal till nationen meddelade Putin att Ryssland kommer att pausa sitt deltagande i New Start-avtalet. Ett avtal om nedrustning av kärnvapen mellan världens största kärnvapenmakter, USA och Ryssland.

Anklagar Ukraina

Lögnerna liksom de västfientliga påhoppen avlöste varandra när Putin talade till det ryska parlamentet.

Diktatorn upprepade bland annat lögner om att Ukraina hotat Ryssland med kärnvapen.

Brutit mot avtal

År 1994 undertecknade Ukraina, Storbritannien, USA och Ryssland det så kallade Budapestmemorandumet.

Stormakterna garanterade Ukrainas territoriella sammanhållning i samband med att landet lämnade ifrån sig sina kärnvapen från sovjettiden.

Tre år senare undertecknade Ukraina och Ryssland ett avtal där länderna erkände varandras gränser.

Ryssland har under Putins styre brutit mot båda avtalen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen