EU:s nya krafttag mot Ryssland – Presenterar ett femte sanktionspaket

2022 04 05

EU-kommissionen svarar på Rysslands hemska brott och presenterar nu ett femte paket med ekonomiska sanktioner.

Det nya sanktionspaketet är främst riktat mot energiområdet och ska bland annat innehålla ett importförbud av kol, som motsvarar ett värde på ungefär 44 miljarder kronor, rapporter CNN.

Ett svar på Ryssland hemska brott

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen menar att de nya sanktionerna är ett svar på de fruktansvärda gärningar som de ryska styrkorna har begått mot civila i bland annat Butja utanför Kyiv.

– Ryssland för ett grymt och hänsynslöst krig. I dag tar vi ytterligare ett steg med våra sanktioner. Vi gör dem bredare och skarpare så de kan skära ännu djupare i den ryska ekonomin, säger Ursula von der Leyen, enligt AP.

Transaktionsförbud för ryska banker

Kommissionen föreslår också ett transaktionsförbud för fyra viktiga ryska banker, bland annat för den näst största ryska banken VTB. Utöver det lades det också fram ett förslag som ska förbjuda ryska fartyg att lägga till vid EU:s hamnar.

– Detta kommer att minska ytterligare en viktig inkomstkälla för Ryssland, säger Ursula von der Leyen.

Förbud mot export till Ryssland

Det nya sanktionspaketet föreslår också ytterligare förbud mot export till Ryssland, till ett värde av ca 100 miljarder kronor. Förbudet ska bland omfatta export av kvantdatorer, transportutrustning och annan känslig maskinutrustning, uppger CNN.

Fler sanktioner kan tillkomma

Ursula von der Leyen menar att det är viktigt att upprätthålla ett tryck på Putin och den ryska regeringen.

– Vi arbetar med ytterligare sanktioner, bland annat på oljeimport och vi funderar på flera idéer som lagts fram av medlemsstaterna, säger Ursula von der Leyen.

Sanktionerna ännu inte godkända

Det är ännu inte klart att sanktionspaketet kommer att förverkligas. EU:s medlemsstater måste först skriva under och godkänna kommissionens förslag.

Foto: A. Lallemand 

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen