EU:s nya krafttag mot Ryssland – Presenterar ett femte sanktionspaket

2022 04 05

EU-kommissionen svarar på Rysslands hemska brott och presenterar nu ett femte paket med ekonomiska sanktioner.

Det nya sanktionspaketet är främst riktat mot energiområdet och ska bland annat innehålla ett importförbud av kol, som motsvarar ett värde på ungefär 44 miljarder kronor, rapporter CNN.

Ett svar på Ryssland hemska brott

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen menar att de nya sanktionerna är ett svar på de fruktansvärda gärningar som de ryska styrkorna har begått mot civila i bland annat Butja utanför Kyiv.

– Ryssland för ett grymt och hänsynslöst krig. I dag tar vi ytterligare ett steg med våra sanktioner. Vi gör dem bredare och skarpare så de kan skära ännu djupare i den ryska ekonomin, säger Ursula von der Leyen, enligt AP.

Transaktionsförbud för ryska banker

Kommissionen föreslår också ett transaktionsförbud för fyra viktiga ryska banker, bland annat för den näst största ryska banken VTB. Utöver det lades det också fram ett förslag som ska förbjuda ryska fartyg att lägga till vid EU:s hamnar.

– Detta kommer att minska ytterligare en viktig inkomstkälla för Ryssland, säger Ursula von der Leyen.

Förbud mot export till Ryssland

Det nya sanktionspaketet föreslår också ytterligare förbud mot export till Ryssland, till ett värde av ca 100 miljarder kronor. Förbudet ska bland omfatta export av kvantdatorer, transportutrustning och annan känslig maskinutrustning, uppger CNN.

Fler sanktioner kan tillkomma

Ursula von der Leyen menar att det är viktigt att upprätthålla ett tryck på Putin och den ryska regeringen.

– Vi arbetar med ytterligare sanktioner, bland annat på oljeimport och vi funderar på flera idéer som lagts fram av medlemsstaterna, säger Ursula von der Leyen.

Sanktionerna ännu inte godkända

Det är ännu inte klart att sanktionspaketet kommer att förverkligas. EU:s medlemsstater måste först skriva under och godkänna kommissionens förslag.

Foto: A. Lallemand 

Text: Redaktionen