EUROPA: Sex miljoner utan ström

2022 11 26

Rekordmånga vaknar denna lördagsmorgon upp utan tillgång till el.

Över sex miljoner människor är fortfarande utan ström i Ukraina till följd av massiva ryska flyganfall på onsdagen.

– Från och med ikväll så fortsätter strömavbrottet att pågå i de flesta regioner och i Kiev, sa Zelensky i en intervju under gårdagen, rapporterar BBC. Han tillade:

– På onsdagskvällen var nästan 12 miljoner utan ström.  Även om det är hälften så många som initialt, så är många fortfarande drabbade.

Sjukhus nära på att evakuera

Ett av de större sjukhusen i Kiev blev nästan tvunget att evakuera patienter eftersom vattnet var på väg att ta slut, till följd av onsdagens kraftiga anfall.

Flera patienter som genomgår dialysbehandling var på väg att förflyttas. Just dialysbehandling kräver en oavbruten vattenförsörjning.

– Tyvärr, när strömmen försvinner i Kiev, så brister ofta också den centrala vattenförsörjningen, sa Vitaliy Vlasiuk, vice guvernör i Kievregionen, rapporterar BBC. Han tillade:

– Utan vatten är det svårt att driva sjukhuset. Först och främst lider steriliseringsrummen och det är omöjligt att då genomföra de insatserna. 

Patienterna behövde senare inte evakueras och de lyckades till slut få sin behandling.

Bära pannlampor

De ryska missilerna förstör infrastrukturen och även om sjukhusen har generatorer, så är det viktigt att spara på strömmen till det absolut mest nödvändiga.

– Sjukhusen har generatorer som startar när strömmen bryts. Men dessa har begränsad kapacitet, säger Vlasiuk.

Sjukhuspersonal kan bära pannlampor för att generatorn ska hålla längre, säger han till BBC.

Tillsammans är vi starka

Det finns ännu problem med vattenförsörjningen i runt 15 regioner. Enligt president Zelensky har vissa vissa grundläggande element kunnat återställas.

Trots de svåra tiderna försöker presidenten hålla sitt land starkt och hoppfullt.

– Tillsammans uthärdade vi nio månader av fullskaligt krig och Ryssland har inte hittat ett sätt att knäcka oss, och kommer inte att hitta ett, sa presidenten i ett uttalande, rapporterar The Guardian.

Foto: C. Bair
Text: Redaktionen