EUROPA: Nya regler för tobaksföretag

2023 01 06

Mängder med mikroplaster från cigarettfimpar spolas ut i vatten och hamnar i naturen.

Fimparna är inte biologiskt nedbrytbara och forskning har tidigare kunnat visa att plasterna i filtren hamnar i våra kroppar.

Rester från fimpar har även hittats i mag-tarmkanalen hos fiskar.

– Vi vet inte vilka effekter det har på oss människor människor, men vi äter och dricker vårt skräp, konstaterade Lisa Erdle på Toronto universitet till CBC News häromåret.

EU-land agerar

Nu har ett EU-land gått i bräschen för att få bukt med de många miljarder cigarettfimpar som slängs varje år – och som släpper ut giftiga plastavfall som tar flera decennier att bryta ned, om det ens lyckas. Det rapporterar BBC.

Det handlar om Spanien som nu inför krav på landets tobaksföretag att städa upp de fimpar som deras kunder lämnar efter sig på gator, torg och stränder.

– Reglerna trädde i kraft i fredags, men det är fortfarande oklart hur de kommer att implementeras och om kostnaderna kommer vältras över på konsumenterna, framhåller BBC:s korrespondent Phelan Chartejee. 

Tröttnat på att betala

Enligt en rapport från Catalan Rezero Foundation uppskattar lokala myndigheter i Katalonien att man betalar mellan 12-21 euro per invånare för att städa vägar på cigaretter.

I kustområdena, till exempel i Barcelona, är kostnaderna ännu högre.

Det har nu alltså de spanska myndigheterna tröttnat på att betala.

– De nya reglerna gör tillverkarna ansvariga för att samla in kasserade fimpar samt att transportera dem för avfallsbehandling, skriver BBC.

En femtedel röker

Siffror från 2020 visar att drygt en femtedel av vuxna spanjorer röker varje dag.

De senaste åren har myndigheterna infört en rad åtgärder för att stävja rökningen i landet. Bland annat förbjöds rökning på alla Barcelonas offentliga stränder förra året, och den som blev påkommen  med att röka ändå riskerade böter på 30 euro.

4 500 miljarder fimpar

Cigarettfimpar beskrivs ofta som världens mest strödda föremål och “den mest accepterade formen av nedskräpning”, enligt WHO.

– Många rökare antar att filtren är tillverkade av ett biologiskt nedbrytbart material, sade Elizabeth Smit, som då arbetade med tobaksreglering vid University of California San Francisco, till CNN 2019.

Enligt organisationen Håll Sverige Rent släng en miljard fimpar på Sveriges gator varje år.

Siffran för hela världen beräknas vara 4 500 miljarder fimpar, uppskattar den globala organisaitonen Clean up The World.

Unik dom i Sverige

Fram till 2021 tillhörde slängda fimpar undantag för ringa nedskräpning innan riksdagen fattade beslut om en ny lag som skulle ge 800 kronor i böter till den som slänger en cigarett på marken.

En unik dom i ämnet ägde rum förra året, då en man i 25-årsåldern dömdes till böter på just 800 kronor efter att ha fimpat framför ögonen på en polis i Göteborg.

Brottsrubriceringen blev "nedskräpningsförseelse".

Foto: R. Mehrad

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen