EUROPA: Nya regler för tobaksföretag

2023 01 06

Mängder med mikroplaster från cigarettfimpar spolas ut i vatten och hamnar i naturen.

Fimparna är inte biologiskt nedbrytbara och forskning har tidigare kunnat visa att plasterna i filtren hamnar i våra kroppar.

Rester från fimpar har även hittats i mag-tarmkanalen hos fiskar.

– Vi vet inte vilka effekter det har på oss människor människor, men vi äter och dricker vårt skräp, konstaterade Lisa Erdle på Toronto universitet till CBC News häromåret.

EU-land agerar

Nu har ett EU-land gått i bräschen för att få bukt med de många miljarder cigarettfimpar som slängs varje år – och som släpper ut giftiga plastavfall som tar flera decennier att bryta ned, om det ens lyckas. Det rapporterar BBC.

Det handlar om Spanien som nu inför krav på landets tobaksföretag att städa upp de fimpar som deras kunder lämnar efter sig på gator, torg och stränder.

– Reglerna trädde i kraft i fredags, men det är fortfarande oklart hur de kommer att implementeras och om kostnaderna kommer vältras över på konsumenterna, framhåller BBC:s korrespondent Phelan Chartejee. 

Tröttnat på att betala

Enligt en rapport från Catalan Rezero Foundation uppskattar lokala myndigheter i Katalonien att man betalar mellan 12-21 euro per invånare för att städa vägar på cigaretter.

I kustområdena, till exempel i Barcelona, är kostnaderna ännu högre.

Det har nu alltså de spanska myndigheterna tröttnat på att betala.

– De nya reglerna gör tillverkarna ansvariga för att samla in kasserade fimpar samt att transportera dem för avfallsbehandling, skriver BBC.

En femtedel röker

Siffror från 2020 visar att drygt en femtedel av vuxna spanjorer röker varje dag.

De senaste åren har myndigheterna infört en rad åtgärder för att stävja rökningen i landet. Bland annat förbjöds rökning på alla Barcelonas offentliga stränder förra året, och den som blev påkommen  med att röka ändå riskerade böter på 30 euro.

4 500 miljarder fimpar

Cigarettfimpar beskrivs ofta som världens mest strödda föremål och “den mest accepterade formen av nedskräpning”, enligt WHO.

– Många rökare antar att filtren är tillverkade av ett biologiskt nedbrytbart material, sade Elizabeth Smit, som då arbetade med tobaksreglering vid University of California San Francisco, till CNN 2019.

Enligt organisationen Håll Sverige Rent släng en miljard fimpar på Sveriges gator varje år.

Siffran för hela världen beräknas vara 4 500 miljarder fimpar, uppskattar den globala organisaitonen Clean up The World.

Unik dom i Sverige

Fram till 2021 tillhörde slängda fimpar undantag för ringa nedskräpning innan riksdagen fattade beslut om en ny lag som skulle ge 800 kronor i böter till den som slänger en cigarett på marken.

En unik dom i ämnet ägde rum förra året, då en man i 25-årsåldern dömdes till böter på just 800 kronor efter att ha fimpat framför ögonen på en polis i Göteborg.

Brottsrubriceringen blev "nedskräpningsförseelse".

Foto: R. Mehrad

Text: Redaktionen