SVERIGE: Fimpade cigarett mitt framför polis – unik dom efter historisk rättegång

2022 05 17

En historisk rättegång har ägt rum i Sverige där en person för första gången döms för att ha fimpat en cigarett på marken.

I februari anmäldes en man i 25-årsåldern för att ha fimpat en cigarett på marken i Göteborg. Inte nog med att mannen skräpade ned, han slängde dessutom sin cigarett mitt framför ögonen på en polis.

Nu döms mannen i vad som blir en historisk dom i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

Domen för fimpen 

Brottet har rubricerats som “nedskräpningsförseelse” och mannen döms nu till böter.

Göteborgs tingsrätt beslöt att bötessumman skulle landa på 800 kronor för den fimpade cigaretten.

Ny lagändring i år 

Den nya nedskräpningslagen infördes av regeringen redan i höstas, men började gälla först i januari tidigare i år. 

Lagen innebär en ändring i miljöbalken som alltså gör det straffbart att kasta exempelvis kolapapper eller tuggummi på marken. Eller att fimpa cigaretter. 

Skador på djurliv

− Nedskräpning är problematiskt utifrån flera miljöperspektiv.  Det leder till sämre stadsmiljö, direkta miljöskador på djurlivet och orsakar spridning av mikroplast i hav och vatten. Därför är jag glad att den nya lagen nu kommer på plats, sade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i ett uttalande från regeringen i samband med att beslutet offentliggjordes.

Ska inbringa 600 miljoner 

Regeringens förhoppning är att lagändringen ska inbringa hundratals miljoner till statskassan – närmare bestämt 600 miljoner, rapporterar Aftonbladet. 

Syftet är att pengarna därefter ska portioneras ut till Sveriges alla kommuner för att städa upp och hålla rent på offentliga platser.

Ringa nedskräpning straffas 

Den stora förändringen är att den nya lagen inkluderar ett straffansvar även för ringa nedskräpningsförseelser. Motivet bakom lagändringen är till exempel att mindre skräp, som exempelvis cigarettfimpar, innehåller plast som sprids i natur och hav.

Böterna som mannen i Göteborg dömdes till var i enlighet med den penningböter som regeringen också föreslog för brottet, det vill säga 800 kronor.

Foto: P. Czerwinski

Text: Redaktionen