EUROPA: Klimatförändringsförnekare sprider desinformation

2022 07 19

Samtidigt som äldre och svaga dör av värmen sprider vissa personer desinformation om de farligt höga temperaturerna.

Det rapporterar franska medier som kartlagt klimatförändringsförnekarnas aktiviteter i sociala medier i flera europeiska länder.

Missledande information

– Klimatförändringsförnekare publicerar väderkartor som rycks ut ur sitt sammanhang för att lura i folk att vädermeteorologerna överdriver klimatförändringarna, rapporterar France 24.

Det handlar om sociala medie-användare i flera länder som på flera olika språk sprider missledande information.

Bland annat jämför de väderkartor från olika medieföretag – och med helt olika funktion – och även väderkartor med icke-jämförbara datum, uppger TV-kanalen.

Sprids av förnekare

– Inläggen innehåller meddelanden som antyder att färgerna på väderkartorna har ändrats till röd färg av media eller myndigheter med syfte att skapa panik, uppger France 24.

AFP som är en av världens ledande nyhetsbyråer har faktakontrollerat flera versioner av de vilseledande väderkartorna som klimatförändringsnekare sprider i sociala medier och har påvisat att de är felaktiga.

Vilseledande inlägg

De vilseledande inläggen har spridits på bland annat engelska, tyska, spanska, franska, ungerska och polska. De har även spridits i svenska sociala medier uppger France 24.

– På den tiden då det inte fanns skäl att göra folk rädda för den globala uppvärmningen använde de solar. Nu måste de färga väderkartorna som om det vore helv*etet självt, lyder en av de texter på spanska som har avslöjats som felaktig av AFP.

Men kartor med färger i olika färger som används av en rad mediebolag har inte visat solar tidigare heller – utan färgkartorna avser endast temperaturskalorna och inte molnigheten.

Det är därmed felaktigt att sol- och molnkartorna har ersatts med färgkartor.

Avslöjad vid granskning

Vid granskningen visade det sig att det i själva verket var två helt olika typer av väderkartor. Dessutom från två helt olika källor enligt AFP.

Med andra ord var det inte alls från en och samma lurendrejar-väderprognosmakare så som det falska inlägget försökte påskina, rapporterar France 24.

Syftet är att rädda liv
SMHI och motsvarande europeiska väderbolag arbetar med värmevarningar för att bland annat hjälpa äldre och svaga personer att förbereda sig på mycket höga temperaturer.

Det handlar om att rädda liv i såväl Sverige som övriga Europa.

Men istället för att ta informationen på allvar sprider klimatförändringsförnekare desinformation och försöker tona ned och förminska de varningar som kan rädda liv, framhåller franska medier.

Foto: USGC

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen