EUROPA: Klimatförändringsförnekare sprider desinformation

2022 07 19

Samtidigt som äldre och svaga dör av värmen sprider vissa personer desinformation om de farligt höga temperaturerna.

Det rapporterar franska medier som kartlagt klimatförändringsförnekarnas aktiviteter i sociala medier i flera europeiska länder.

Missledande information

– Klimatförändringsförnekare publicerar väderkartor som rycks ut ur sitt sammanhang för att lura i folk att vädermeteorologerna överdriver klimatförändringarna, rapporterar France 24.

Det handlar om sociala medie-användare i flera länder som på flera olika språk sprider missledande information.

Bland annat jämför de väderkartor från olika medieföretag – och med helt olika funktion – och även väderkartor med icke-jämförbara datum, uppger TV-kanalen.

Sprids av förnekare

– Inläggen innehåller meddelanden som antyder att färgerna på väderkartorna har ändrats till röd färg av media eller myndigheter med syfte att skapa panik, uppger France 24.

AFP som är en av världens ledande nyhetsbyråer har faktakontrollerat flera versioner av de vilseledande väderkartorna som klimatförändringsnekare sprider i sociala medier och har påvisat att de är felaktiga.

Vilseledande inlägg

De vilseledande inläggen har spridits på bland annat engelska, tyska, spanska, franska, ungerska och polska. De har även spridits i svenska sociala medier uppger France 24.

– På den tiden då det inte fanns skäl att göra folk rädda för den globala uppvärmningen använde de solar. Nu måste de färga väderkartorna som om det vore helv*etet självt, lyder en av de texter på spanska som har avslöjats som felaktig av AFP.

Men kartor med färger i olika färger som används av en rad mediebolag har inte visat solar tidigare heller – utan färgkartorna avser endast temperaturskalorna och inte molnigheten.

Det är därmed felaktigt att sol- och molnkartorna har ersatts med färgkartor.

Avslöjad vid granskning

Vid granskningen visade det sig att det i själva verket var två helt olika typer av väderkartor. Dessutom från två helt olika källor enligt AFP.

Med andra ord var det inte alls från en och samma lurendrejar-väderprognosmakare så som det falska inlägget försökte påskina, rapporterar France 24.

Syftet är att rädda liv
SMHI och motsvarande europeiska väderbolag arbetar med värmevarningar för att bland annat hjälpa äldre och svaga personer att förbereda sig på mycket höga temperaturer.

Det handlar om att rädda liv i såväl Sverige som övriga Europa.

Men istället för att ta informationen på allvar sprider klimatförändringsförnekare desinformation och försöker tona ned och förminska de varningar som kan rädda liv, framhåller franska medier.

Foto: USGC

Text: Redaktionen