EUROPA: Högernationalister väntas ta hem spelet

2022 09 24

Svensk politik har de senaste åren av många uppfattats som orolig och rörig med svaga majoriteter, misstroendeomröstningar och kraftfulla politiska utspel. 

Ett folk som är mer vant vid rörig politik är italienarna. I morgon går det temperamentsfulla folket i södra Europa till nyval på grund av att parlamentet upplöstes i somras.  

Dubbla avskedsansökningar

Det sedan premiärminister Marioa Draghi lämnade in, inte bara en utan två avskedsansökningar. 

Huvudkandidaterna är socialdemokratiska Partito Democratio, samt en högerallians med bland andra Italiens bröder.

De senare utgör en koalition som dagen före valet väntas ta hem spelet. Av koalitionspartierna har Italiens bröder inte gjort någon hemlighet av sin politik. 

Partiledaren, Giorgia Meloni, har meddelat att hon bland annat vill sänka skatterna rejält. Att det har gått hem förstår man utifrån de sista opinionsundersökningarna.

Inga mätningar kort före

I förra valet samlade partiet 4 procent av väljarna, nu ser hon ut att attrahera 25 procent av de röstberättigade. Men i ett land där opinionsundersökningar är förbjudna kort före valdagen är det osäkert att sia om utgången.

Men med en trolig fjärdedel av rösterna, och samarbetet med högerkollegerna, ser det bra ut för Meloni. 

Italienarna har precis som Sverige drabbats av inflation och därmed dyrare mat och höjda omkostnader. Därför har tyngdpunkten i valrörelsen varit tydlig: Privatekonomin är viktigast.

Oljan fick stå kvar 

Än mer konkret vardaglig blir den kvinna som till brittiska BBC säger: 

– Priset på vegetabilisk olja har dubblerats. Jag såg det i går när jag var och handlade och lämnade den därför på hyllan. 

Foto: M. Bitetto 

Text: Redaktionen