EU-land stoppar all import av rysk gas

2022 04 03

Det första EU-landet meddelar nu att all import av rysk gas har upphört. Beskedet väntas i förlängningen bli ett mycket hårt slag mot Putinregimen.

EU har om och om igen framhållit behovet av att minska beroendet av rysk gas och nu har ett av medlemsländerna tagit steget fullt ut.

Svaret på Rysslands utpressning

– Om vi kan göra det så kan resten av Europa också göra det, framhåller Litauens president Gitanas Nauseda.

Litauens statsledning betonar att det finns ett tydligt skäl till landets agerande.

– Som svar på Rysslands energiutpressning i Europa, poängterar Litauens regering i ett uttalande.

Har redan genomförts

Stoppet av den ryska gasimporten har redan genomförts.

– Det litauiska gasöverföringssystemet har fungerat utan rysk gasimport sedan början av denna månad, meddelar Litauens energidepartement som understryker att det är viktigt att vara fullständigt oberoende av rysk gas.

Nere på nivå noll

Den litauiska gasöverföringssystemoperatören Amber Grid visar att den ryska gasimporten för Litauens behov via förbindelsen Litauen-Belarus nu är lika med 0 MWh.

Litauen har istället övergått till flytande naturgas, vilket internationellt kallas för Liquefied Natural Gas och förkortas LNG.

USA hjälper till

Vid USA:s president Joe Bidens besök i Europa nyligen meddelande USA att man kommer att förse EU med minst 15 miljarder kubikmeter av LNG redan under 2022.

Litauens energiminister Dainius Kreivys framhäver att detta är en vändpunkt i Litauens energihistoria.

Gazprom tappar kund

– Vi är det första EU-landet bland Gazproms försörjningsländer som säkerställer oberoende från rysk gasförsörjning och det är resultatet av en långsiktig, konsekvent energipolitik, säger energiministern.

– Under dessa omständigheter blir Rysslands krav på att betala för gas i rubel meningslöst, eftersom Litauen inte längre beställer rysk gas och inte planerar att betala för den, betonar landets energidepartement i ett uttalande.

ANALYS

Rysslands brutala krigsmaskin finansieras av EU genom importen av rysk olja och framförallt rysk gas.

Att det första EU-landet som tidigare importerat rysk gas nu tagit steget fullt ut och gjort sig oberoende av rysk gas är en mycket viktig händelse som kommer att fungera som incitament för EU:s övriga 27 medlemsländer.

Tyskland avgörande

Litauen med sina 3 miljoner invånare är ett litet land och beskedet får ingen nämnvärd direkt betydelse för den ryska ekonomin. Men landet utgör samtidigt Baltikums största ekonomi och är medlem i eurozonen. Fler länder kommer med säkerhet att följa efter – och Tyskland lär bli ett av de länderna.

Miljöpartiet de Gröna ingår i Tysklands regering och partiet har under många år profilerat sig som det mest Putinkritiska av Tysklands partier.

Miljöpartiet kommer att driva linjen att så snabbt som möjligt göra sig av med Tysklands beroende av rysk gas.

Gisslantagare – no more

När Tyskland och Italien når till samma punkt som Litauen så kommer det att innebära mycket hårda slag mot Rysslands ekonomi och därmed mycket hårda slag mot Rysslands möjlighet att pressa Europa.

Litauens besked innebär att Ryssland dagar som gisslantagare av Europas ekonomi och geopolitiska handlingsutrymme med betydande säkerhet är räknade.

Foto: Quinteen de Graaf

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen