ELKRISEN: Ytterligare mörk information för Sydsverige

2022 12 02

Sydsverige är det sämsta av 50 undersökta elområden i hela Europa.

Det konstaterar en rapport från europeiska systemoperatörernas samarbetsorganisation Entso-E.

Sydsverige sticker ut som det värst utsatta elområdet bland alla 50 elområden, rapporterar Sveriges Radio, som tagit del av underlaget.

Det aktuella elområdet har enligt rapporten minst installerad elproduktionskapacitet i förhållande till förväntad maximal användning bland samtliga europeiska elområden som inkluderats i undersökningen.

Täcker sju län

Elområdet som täcker Sydsverige kallas för elområde 4 och består av sju län:

- Skåne län

- Blekinge län

- Kronobergs län

- Kalmar län (delvis)

- Västra Götalands län (delvis)

- Jönköpings län (delvis)

- Hallands län (delvis)

Förlängt stopp av Ringhals

Det mörka beskedet i rapporten följdes tidigare idag upp av ett tufft bakslag mot just södra Sverige – stoppet på kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 förlängs med tre veckor.

Någonting som väntas så extra hårt mot just elpriserna i regionerna.

– Det kommer att få konsekvenser för kunder framför allt i södra Sverige där kapaciteten och tillgängligheten på el kommer att gå ner, och det kommer att påverka priset negativt. Det kommer att påverka priset i en kontext där det redan är jättehöga priser, säger Maria Erdmann, vd på GodEl, till SVT.

"Horribla priser"

Flera experter stämde snabbt in i prognosen av att högre elpriser är att vänta i vinter.

– Vi har en extrem situation just nu med horribla priser. All produktion som faller ifrån är dåligt, säger Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, till Dagens Nyheter.

Högre priser troligare än avstängning

Lennart Söder, professor i elkraftsystem vid samma institut, är också orolig. Han menar att stigande elpriser är en mer trolig konsekvens än risken för att elen måste stängas av.

Om det blir så ont om el att man befarar att vissa kunder måste kopplas bort någon timme, då kommer vi ha priser som ligger över 40 kronor kilowattimmen. Och då minskar risken för bortkoppling betydligt. Många stora företag har olika priser varje timme, och de stänger av under timmarna då priset är som högst, säger han till DN.

Foto: R. Kutsaiev

Text: Redaktionen