ELKRISEN: Glatt besked för tiotusentals hushåll

2023 03 09

Arbetet med att betala ut gasprisstöd till hushåll som är anslutna till det Västsvenska gasnätet kommer att påbörjas under våren.

Det meddelar regeringen i dag, torsdag.

–  Regeringen vill på det här sättet stödja de sydvästsvenska hushållen som drabbas av de höga gaspriserna. Ett stöd kan inte helt kompensera för energikrisens effekter, men kan lindra för hushåll med små ekonomiska marginaler genom en tuff tid säger, energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Retroaktivt stöd

Stödet baseras på förbrukning avseende perioden oktober 2021-september 2022 när gaspriserna var mycket höga.

– Genom den här insatsen ser vi till att även de hushåll som drabbats direkt av de skenande gaspriserna får hjälp, säger Ebba Busch.

Omkring 27 000 hushåll är anslutna till det västsvenska gasnätet och kommer att omfattas av stödet.

Kan få både och

Om man är både el- och gaskund är det möjligt att ta del av både elstödet och gasprisstödet.

Regeringen har tidigare i dag meddelat att utbetalningarna av det andra elstödet, som utgår till hushåll i hela Sverige, kommer att inledas under våren.

Kritiserades

När regeringen presenterade sin första modell för ett elstöd till hushåll i södra Sverige saknades ett högkostnadsskydd som inkluderade gaspriserna.  

Beslutet möttes av kraftig kritik från flera M-politiker i Skåne.

–  Jag kan uppriktigt säga att det känns som att regeringspartierna inte riktigt vet vad de har lovat. De lovade brett men levererar tunt, sa Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge, till SVT Nyheter.

”Glädjande”

Efter kritiken svängde regeringen och tog beslut om ett gasprisstöd.

Ett nödvändigt beslut, enligt Carolina Wistén, kund- och marknadschef på Weum Gas.

– Det är glädjande för oss och våra kunder att nu få besked om att man inte diskrimineras på grund av vilket energislag man använder, säger hon i ett pressmeddelande.

LÄS MER: 

Beskedet – då betalas nästa elstöd ut till hela landet

Foto: E. Mwinyipembe 

Text: Redaktionen