Beskedet – då betalas nästa elstöd ut till hela landet

2023 03 09

Idag, torsdag, fattar regeringen formellt beslut om ett andra elstöd.

Till skillnad från det första elstödet, som bara riktade sig till södra Sverige, kommer elkonsumenter i hela landet den här gången ta del av pengarna.

Stödet ska täcka november och december 2022 och ge ersättning för 80 procent av elförbrukningen under dessa månader.

Och nu kan regeringen också ge ett första besked om när svenska folket kan förvänta sig pengarna på kontot.

– Förordningen träder i kraft i slutet av mars och det är under våren som det kommer att betalas ut, meddelar närings- och energiminister Ebba Busch (KD) till Aftonbladet.

Förbereder utbetalning

Något specifikt datum för utbetalning finns dock inte än.

Vad som däremot är klart är att det återigen blir Försäkringskassan som betalar ut pengarna – precis som vid första elstödet.

– Just nu lägger vi en genomförandeplan för att kunna göra utbetalningarna så snabbt, smidigt och säkert som möjligt och vi får återkomma med tidsplan för utbetalning, sade Maria Sjögren, projektägare för elstödet på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande i februari.

Företagsstödet dröjer ytterligare

De flesta hushåll i elområde 3 och 4 har fått pengar för det första elstödet de senaste veckorna.

Däremot dröjer fortsatt beskedet om när det kommer för landets företag – en affär som blivit försenad vid flera tillfällen.

– Vi har hela systemet klart hos Skatteverket i slutet av maj för företag att söka det generella elstödet. Givet att EU-kommissionen har godkänt vårt uppdrag, säger Ebba Busch till Aftonbladet.

Elintensiva företag kan söka om separat elstöd redan nu.

"Måste sluta tönta sig"

Elstöd nummer två har upprättats efter att regeringen fick hård kritik för att exkludera elområde 1 och 2, det vill säga norra Sverige, i insatsen.

– Här får faktiskt regeringspartierna sluta tönta sig. Vi producerar ju mer el nu än när vi klev in i regeringsställning, sade bland annat Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vars parti lade fram förslag om att ge hushåll och företag i hela Sverige ersättning för höga elkostnader.

I januari vände regeringen och meddelade om ett nytt elprisstöd.

– Alla hushåll i hela landet bedöms ta del av stödet, sade Ebba Busch på en pressträff och tillade:

– Jag vill understryka att det i efterhand inte går att kompensera fullt ut för ett nedmonterat energisystem där vi har krig i vårt närområde och hela Europa är så kraftigt påverkat.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen