ELKRISEN: Glädjebesked från norra Sverige

2022 12 16

Isläggningen i norra Sverige är färdig.

Det innebär att vattenkraften i landets nordliga delar på nytt kan börja producera el för fulla muggar, rapporterar Sveriges Radio.

– Mer produktionskapacitet har ju en dämpande effekt på elpriserna givet att det finns mer produktion för att möta den efterfrågan som finns, säger Per Larsson, produktionsplaneringschef i Norden på Vattenfall.

Motsvarar två reaktorer

Med andra ord kommer hela Sverige att få nytta av de goda nyheterna från norr.

– Det finns även möjlighet att återigen exportera fullt söderut i landet, förklarar Per Larsson.

Och det blir inte en liten skillnad.

Vattenkraftsproduktionen i norr har som mest begränsats med 2 400 megawatt – motsvarande två kärnkraftsreaktorer.

Vissa variationer

När nu isläggningen på bland annat Luleälven och Umeälven alltså är över ser elpriserna ut att sjunka inför helgen, även om det kommer finnas prisvariationer beroende på elområde.

I just norra Sverige blir ironiskt nog skillnaden som mest marginell – i elområde 1 och 2 sjunker priset nämligen från 1,40 kronor per kilowattimme idag på fredag till 1,32 kronor imorgon lördag.

När det gäller de södra delarna faller priset mer, men ligger å andra sidan på högre nivåer. I elområde 3 förändras priset från 4,48 kronor per kilowattimme idag fredag till 2,65 kronor imorgon lördag, medan det i elområde 4 går från 4,50 kronor till 2,86 kronor per kilowattimme.

Glädjebesked även från söder

På söndag kopplas dessutom Sveriges största kärnkraftsreaktor Oskarshamn 3 på igen, som varit stängd sedan förra fredagen på grund av underhåll.

Det kommer tillföra ytterligare 1 1450 megawatt till elystemet i söder, enligt Dagens Nyheter.

– Vi är just nu enligt plan. Vi börjar fasa på klockan 16 på söndag och därefter tar det 80 timmar innan man är uppe i full effekt, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef på OKG som driver kärnkraftverket, till tidningen.

"Värsta perioden är över"

Bättre väder, mer vind och högre temperaturer bidrar också till en god prognos både inför och efter kommande helg. 

Det ser helt enkelt ganska bra ut, konstaterar Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät.

– Jag tror att den värsta perioden är över för den här gången. Kombinationen att Oskarshamn 3 kommer tillbaka och att vädret blir bättre gör att vi får mer produktion vilket sänker priserna, och att får vi mindre förbrukning vilket också har en prisdämpande effekt, säger han.

LÄS MER: Häpnadsväckande uppgifter från norra Sverige

LÄS MER: Rejält glädjebesked för elkonsumenter

Foto: A. Valberg

Text: Redaktionen