ELKRISEN: Glädjebesked från norra Sverige

2022 12 16

Isläggningen i norra Sverige är färdig.

Det innebär att vattenkraften i landets nordliga delar på nytt kan börja producera el för fulla muggar, rapporterar Sveriges Radio.

– Mer produktionskapacitet har ju en dämpande effekt på elpriserna givet att det finns mer produktion för att möta den efterfrågan som finns, säger Per Larsson, produktionsplaneringschef i Norden på Vattenfall.

Motsvarar två reaktorer

Med andra ord kommer hela Sverige att få nytta av de goda nyheterna från norr.

– Det finns även möjlighet att återigen exportera fullt söderut i landet, förklarar Per Larsson.

Och det blir inte en liten skillnad.

Vattenkraftsproduktionen i norr har som mest begränsats med 2 400 megawatt – motsvarande två kärnkraftsreaktorer.

Vissa variationer

När nu isläggningen på bland annat Luleälven och Umeälven alltså är över ser elpriserna ut att sjunka inför helgen, även om det kommer finnas prisvariationer beroende på elområde.

I just norra Sverige blir ironiskt nog skillnaden som mest marginell – i elområde 1 och 2 sjunker priset nämligen från 1,40 kronor per kilowattimme idag på fredag till 1,32 kronor imorgon lördag.

När det gäller de södra delarna faller priset mer, men ligger å andra sidan på högre nivåer. I elområde 3 förändras priset från 4,48 kronor per kilowattimme idag fredag till 2,65 kronor imorgon lördag, medan det i elområde 4 går från 4,50 kronor till 2,86 kronor per kilowattimme.

Glädjebesked även från söder

På söndag kopplas dessutom Sveriges största kärnkraftsreaktor Oskarshamn 3 på igen, som varit stängd sedan förra fredagen på grund av underhåll.

Det kommer tillföra ytterligare 1 1450 megawatt till elystemet i söder, enligt Dagens Nyheter.

– Vi är just nu enligt plan. Vi börjar fasa på klockan 16 på söndag och därefter tar det 80 timmar innan man är uppe i full effekt, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef på OKG som driver kärnkraftverket, till tidningen.

"Värsta perioden är över"

Bättre väder, mer vind och högre temperaturer bidrar också till en god prognos både inför och efter kommande helg. 

Det ser helt enkelt ganska bra ut, konstaterar Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät.

– Jag tror att den värsta perioden är över för den här gången. Kombinationen att Oskarshamn 3 kommer tillbaka och att vädret blir bättre gör att vi får mer produktion vilket sänker priserna, och att får vi mindre förbrukning vilket också har en prisdämpande effekt, säger han.

LÄS MER: Häpnadsväckande uppgifter från norra Sverige

LÄS MER: Rejält glädjebesked för elkonsumenter

Foto: A. Valberg

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen