Eldade upp 20 000 Astra-vaccindoser

2021 05 20

19 610 vaccindoser från Astra Zeneca har eldats upp av myndigheterna i Malawi.

Anledningen är att det spritts ett rykte i det sydöstafrikanska landet om att en betydande del av de vaccindoser från Astra Zeneca som landet erhållit har passerat sitt bäst-före-datum. Ryktet stämmer och resulterade i att många ur allmänheten inte längre vågade vaccinera sig varpå myndigheterna tog till drastiska åtgärder för att återfå folkets förtroende, uppger BBC News.

– Jag vill vaccineras men hur säker kan jag vara på att inte få utgånget vaccin på sjukhuset, säger butiksägaren Jack Chitete till BBC.

Världshälsoorganisationen WHO uppmanade först landet att inte förstöra vaccindoserna då man först ville undersöka hur länge de var användbara efter utgånget datum. Men efter hand ändrade sig WHO med förhoppning om att få fart på vaccinationen igen. Malawi har fått 102 000 AstraZeneca-doser och hann som tur är använda cirka 80 000 av dem innan bäst-före-datumet gick ut. Men 19 610 doser har nu bokstavligt talat gått upp i rök. Malawis sjukvårdschef Charles Mwansambo bekräftar uppgifterna.
– När nyheten om att vi hade utgångna vaccindoser spreds märkte vi att folk inte kom till våra kliniker för att vaccineras. Om vi inte bränner dem kommer folk tro att vi använder utgånget vaccin och om de inte vaccineras så kommer Covid-19 slå hårt mot dem, säger sjukvårdschefen till BBC och menar att fördelarna överväger nackdelarna.

Malawi har så här långt klarat sig relativt bra mot viruset och av landets 18 miljoner invånare har cirka 1 200 avlidit.

ANALYS

Jämfört med omvärlden har Afrika inte drabbats av lika många dödsoffer enligt Worldometers statistik. Malawi har 59 dödsoffer per 1 miljon invånare, Nigeria 10 och Egypten 139. En lång rad afrikanska länder ligger mellan 5 och 100. Det finns ett mörkertal men att Afrika har en relativt ung befolkning har underlättat situationen. Hårdast drabbade är Tunisien med 1 004 och Sydafrika 923. Det kan jämföras med Ungern 3 043, Storbritannien  1 872 och Sverige 1 408 enligt Worldometer.