EKONOMI: Skarpt larm om en miljon svenskar – tvingas avstå tre saker

2024 04 24

En växande andel av Sveriges befolkning har fått det svårt eller mycket svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Den andelen har ökat från 7 procent 2021 till knappt 9 procent av befolkningen 2023,  säger Katya Vasileva-Gull, utredare på SCB, med hänvisning till ny statistik från myndigheten.

Problemet är omfattande.

– Om vi har hänsyn till felmarginalerna innebär det att mellan 700 000 och en miljon personer inte längre har det lätt eller mycket lätt att få ekonomin att gå ihop, berättar Katya Vasileva-Gull.

Har inte råd med saker

SCB:s statistik är hämtad från Undersökningen av levnadsförhållanden (ULF). Den beskriver levnadsförhållanden för Sveriges befolkning 16 år och äldre inom ett antal områden: hälsa, ekonomi, boende, sysselsättning, välbefinnande och tillit, fritid, sociala relationer, medborgerliga aktiviteter, trygghet och arbetsmiljö.

Gruppen som har det tuffast ekonomiskt svarar att de framför allt inte har råd med tre saker: bilköp, en veckas semester och uppvärmning av huset.

– Den tydligaste utvecklingen ser vi för uppvärmning av bostaden. Förra året sade närmare 6 procent av befolkningen att de inte har råd att ha det tillräckligt varmt i bostaden. Två år tidigare var motsvarande andel knappt 2 procent, säger Katya Vasileva-Gull.

De drabbas hårdast

Ensamstående kvinnor drabbas hårdare än män.  

– Sett till hushållstyper är ensamstående kvinnor med barn i åldrarna 0 till 24 år den grupp som har det kämpigast. Under 2023 hade nästan var tredje svårt att få ekonomin att gå ihop. Därtill saknade 57 procent kontantmarginal, jämfört med 24 procent bland ensamstående män med barn i dessa åldrar, säger Katya Vasileva-Gull.

Undersökningen visar även att andelen som upplever att det är lätt eller mycket lätt att få hushållsekonomin att gå ihop har blivit färre.

Under en tvåårsperiod har andelen sjunkit från 58 till 46 procent.

Foto: T. Barbhuiya

Text: Redaktionen


“Lika farlig som Ryssland” – Storbritannien går ut med varning

2025 07 11

Storbritannien är ett prioriterat mål för cyberattacker, fysiska attacker och mord.

Det framhåller det brittiska underrättelse- och säkerhetsutskottet i en ny rapport, rapporterar brittiska medier.

Tidigare har landet varnat för att Ryssland och Vladimir Putin har ögonen på Natojätten och tagit fram en katastrofplan för en rysk invasion.

Nu är det ett annat land, Iran, som de brittiska myndigheterna flaggar för.

Enligt den nya rapporten bedöms det iranska hotet vara lika stort som det från Ryssland, skriver The Guardian. 

– [Agenter med kopplingar till Teheran har visat sin beredskap] att utföra mord inom Storbritannien och kidnappa människor från landet, framhålls av underrättelsetjänsten, enligt tidningen.

"Omfattande hot"

Iran uppges ha försökt döda eller kidnappa minst 15 personer i Storbritannien. 

Flera av dem har varit “framstående” judar, uppger Daily Mail.

Underlaget som presenteras av underrättelsetjänsten har samlats in mellan 2022 och 2023, och inkluderar därför inte gripandet av fem iranier i maj som står misstänkta för förberedelse för terrorbrott i Storbritannien.

Sådana försök skulle utgöra en attack mot Natolandet och kräva lämpligt svar, menar kommittén bakom rapporten i en uppmaning till regeringen.

– Iran utgör ett omfattande, ihållande och oförutsägbart hot mot Storbritannien, brittiska medborgare och brittiska intressen, säger kommitténs ordförande Lord Beamish.

Iran: "Farlig anklagelse"

Den iranska ambassaden i London har svarat på Storbritanniens varning.

Tillbudet om att Iran ägnar sig åt eller stöder fysiskt våld, spionage eller cyberaggression på brittisk mark eller mot brittiska intressen utomlands förkastas helt, framhäver ambassaden enligt The Guardian.

– Sådana anklagelser är inte bara ärekränkande utan också farliga, de underblåser onödiga spänningar och undergräver diplomatiska normer.

Foto: A. Marinkovic resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kriminellt mc-gäng på väg till Sverige – kan eskalera

2025 07 11

Ett kriminellt mc-gäng från Danmark vill etablera sig i Sverige.

Bandidos framstår som “den mest expansiva och brottsaktiva mc-klubben i Sverige”, rapporterade marcusoscarsson.se för några veckor sedan.

Nu expanderar ett danskt mc-gäng och siktar på att etablera sig på andra sidan sundet i Malmö, enligt en rapport från Acta Publica.

Nytt gäng

Det är den relativt nya danska mc-klubben Comanches som planerar en etablering i Skåne.

Comanches skapade stora rubriker nationellt i Sverige under förra året, då en medlem ur gänget närvarade på Jimmy Åkessons (SD) bröllop.

Nu jobbar den kriminella mc-klubben på att rekrytera nya medlemmar i Malmö.

– Risken för konflikter ökar. Så är det alltid när en ny aktör etablerar sig, säger Mats Karlsson, underrättelsechef i polisregion Syd, till Sydsvenskan.

Interna slitningar

Det danska mc-gänget grundades 2023 och har vuxit i ett snabbt tempo, något som också kommer med vissa risker.

– Vissa gäng som vill etablera sig snabbt släpper på kraven, säger Mats Karlsson.

– Då får de in personer som inte kan följa de interna reglerna. Det gör att det blir slitningar i grupperna.

Förbud

Marcusoscarsson.se har tidigare rapporterat om pågående rättsliga processer kring att förbjuda det konkurrerande mc-gänget Bandidos i Danmark.

Det skulle enligt polisen kunna resultera i att medlemmar från Bandidos också söker sig över sundet till Sverige, uppger Sydsvenskan.

Men en ökning av antalet mc-gäng resulterar inte nödvändigtvis i fler kriminella medlemmar totalt i mc-miljön.

Ofta sker främst förflyttningar mellan gängen, enligt polisen.

Drygt 700 personer i Sverige är idag medlem i något av de stora mc-gängen Bandidos och Hells Angels, uppger Acta Publica.

De vanligaste brotten förknippade med mc-miljön är narkotikasmuggling, vapenbrott och utpressning.

Svensk lagstiftning

Även i Sverige arbetar regeringen och SD med en ny lag som ska kunna döma människor för samröre med gängkriminella.

Ett lagförslag väntas läggas fram, som kan bli verklighet först efter nästa riksdagsval.

Foto: N. Dumlao

Text: Redaktionen