EKONOMI: Klädföretag i konkurs

2024 03 19

Företag i klädbranschen har det mycket tufft.

Nu går ännu ett företag i branschen i konkurs.

Den här gången gäller det den nischade aktören Global Wheelwear, baserade i Mörrum i Karlskrona kommun, som tvingas kasta in handduken.

Skulder nära en miljon

Konkursbeskedet stod klart redan i februari, men nu i dagarna har konkursbouppteckningen kommit.

Det visar sig där att Global Wheelwear hade enorma skulder – närmare en miljon kronor.

– Enligt den hade företaget brister i boet på 759 000 kronor, där merparten är skulder till banker och aktieägare, rapporterar Sydsötran.

Miljontals potentiella kunder

Global wheelwear startade sin verksamhet i november 2020.

Företaget har under sin verksamhetstid specialiserat sig på kläder för rullstolsburna personer, en marknad som grundaren Mikael Lastre beskriver som "outforskad" med "stor potential" och med miljontals potentiella kunder bara i Europa.

De senaste dagarna har varit en virvelvind av känslor för mig. Att möta konkursen och se min vision krossas har varit hjärtskärande, men mitt i allt detta kaos har jag inte låtit mig slukas av förtvivlan. Nej, min dröm lever fortfarande, pulserande och oförstörd, uttrycker Mikael Lastre i en kommentar på Global Wheelwears blogg.

Hade stora planer

Enligt Mikaela Lastre fanns det högt flygande planer på att Global wheelwear skulle göra succé.

– Vi har stora planer på att utöka med med kollektioner även för dam, barn och ungdomar och även en kollektion för idrotts- och fritidskläder, står att läsa på samma blogg.

Mikael Lastra understryker att konkursbeskedet inte innebär att planerna på företagsidén överges.

– Tanken på att rullstolsburna också ska ha tillgång till snygga och moderna kläder har blivit min passion, min livslinje genom dessa svåra tider. Konkursen har inte slagit sönder denna dröm; den har bara gett mig nya perspektiv och drivkrafter att kämpa ännu hårdare för det jag tror på.

– Jag kommer att fortsätta att kämpa, att skriva och att föreläsa. Jag kommer att använda denna erfarenhet som bränsle för att driva mig framåt, oavsett hur många hinder som dyker upp på vägen. För jag vet att min dröm är värd att kämpa för, och jag är redo att ta mig an vad som än kommer min väg.

Tillgångar på 3 000 kronor

Enligt Sydöstran hade företaget endast tillgångar på 3 000 kronor.

I februari gick ett annat klädföretag i konkurs. Det handlade då om kedjan Dimoda, med fem butiker i landet som fokuserade på heminredning och mode.

Även det H&M-ägda bolaget och klädåtervinnaren Renewecell har tvingats möta konkursen efter en miljardsatsning så sent som för tre och ett halvt år sedan, som dock hoppas på en ny ägare i april.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Snabbmatskedja i konkurs

Foto: Nick de Partee

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen