EKONOMI: Här finns det jobb – “Är stora behov”

2024 04 21

Det finns behov av personal i vissa branscher trots det tuffa ekonomiska läget.

Under de senaste åren har hög inflation och höjda räntor ställt till det ordentligt för svensk ekonomi.

Konjunkturen har fått sig en rejäl smäll och många har fått gå från sina arbetsplatser.

Trots det finns det vissa branscher och områden som är i stort behov av personal.

Det rapporterar SVT.

Här finns jobb

Bland branscherna där det enligt Arbetsförmedlingen finns goda möjligheter att få jobb framöver återfinns hälso- och sjukvård, teknikindustrin och utbildning.

Samtidigt pekar man på att det finns större möjligheter att få jobb i Norrland.

– Tittar vi på riksnivå ser vi att det finns en stor möjlighet till arbete i norra Sverige, därför är det viktigt att arbetskraften kan tänka sig att flytta norrut, där jobben finns, säger Allen Ustamujic, som är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Örebro, till SVT.

“Är stora behov”

Ustamujic understryker vidare att behovet är mycket stort inom vården.

– Det är stora behov inom vården, och det gäller både offentlig och privat sektor, säger han.

“Skriker efter arbetskraft”

Möjligheterna till jobb i olika branscher i de norra delarna av Sverige bedöms av Arbetsförmedlingen vara mycket stora.

– Norra Sverige skriker efter arbetskraft nu, meddelar myndigheten.

– Behovet finns inom alla områden, som exempelvis restaurang, butik, vård, undervisning, it och transport. Tänk på att du kan få ersättning för resa och boende om du ska på anställningsintervju långt hemifrån.

Klimatsatsning bidrar

Klimatsatsningen är en av de sakerna som bidrar till jobbskapandet i norr.

– Flera stora företag med fokus på en grönare basindustri, för att snabba på klimatomställningen, finns eller håller på att etablera sig i norra Sverige. Vissa branscher expanderar kraftigt och efterfrågan på arbetskraft är stor och kommer att öka under lång tid, fortsätter Arbetsförmedlingen.

– Det som sker just nu i Norrbotten och Västerbotten är unikt i modern tid i Sverige och innebär samtidigt stora möjligheter. Vill du bli en del av allt detta så är läget perfekt.

Foto: M. Rad

Text: Redaktionen


Sverige först ut – nya regler för alla bilar

2024 05 03

Snart ska så kallad fordonsmärkning bli standard i Sverige.

Det uppger regeringen i dag, torsdag.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en fordonsmärkning för lätta fordon – det vill säga personbil och lätt lastbil.

Fordonsmärkningen innebär att fordonets utsläpp ur avgasröret, energiprestanda och utsläpp under hela livscykeln måste redovisas vid försäljning och marknadsföring.

Ska underlätta

Den nya regeln kommer göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmarta fordon.

Det framhåller miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

–  En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikes transporter. Det handlar om miljontals ton koldioxidekvivalenter per år som nu snabbt ska ner hela vägen till noll. Och den resan behöver gå snabbt. För att skapa förutsättningar för det inför regeringen nu ytterligare en åtgärd från klimathandlingsplanen, säger hon och tillägger:

– Den nya fordonsmärkningen ska ge konsumenterna möjlighet att göra välinformerade och klimatsmarta val när de köper nya eller begagnade personbilar och lastbilar.

Går ut med datum

Energimyndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast 30 oktober 2025.

Myndigheten ska framför allt titta på hur beräkningar av livscykelutsläpp för fordon kan förbättras liksom hur fordonsmärkningen kan utformas på ett lättbegripligt sätt.

Sverige väntas därmed bli först i EU  med fordonsmärkning.

”Glädjande”

Beskedet välkomnas av Gröna Mobilister, en ideell förening som eftersträvar en klimatsmart och miljövänligt transportpolitik.

– Glädjande att regeringen går vidare med miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv. Om Sverige går före är chansen stor att resten av Europa följer efter. I år ska EUs 25 år gamla bilmärkningsdirektiv utvärderas, framhåller Gröna Mobilister i ett inlägg på X.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen


SOMMAREN 2024: Värmebölja på ingång – “inte hänt på sju år”

2024 05 03

Många njuter av att vårvärmen äntligen har kommit till stora delar av Sverige igen.

Lagom till valborgsveckan slog vädret om. På flera håll i landet har temperaturen visat över 20 grader – till och med närmare 25.

I södra Sverige är det dessutom officiellt meteorologisk sommar då dygnstemperaturen varit över tio grader fem dagar i streck nu när vi går in i maj.

– Den meteorologiska sommaren har sedan den 28 april anlänt till en stor del av Götaland, bekräftar meteorologen Caroline Vahlberg på SMHI.

Varmaste prognosen sedan 2017

En vanlig myt är att det inte blir en varm sommar om även maj har varit varmt.

Men det stämmer inte, enligt SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

– Ett exempel är 2018. Då var det väldigt varmt i maj och sen fick vi den här rekordvarma sommaren. Man brukar säga att sommarvädret inte har något minne, säger han till tv-kanalen.

Och rekordvarmt kan det mycket väl bli även den här sommaren.

Det förutspår Europacentret för medellånga väderprognoser, ECMWF, vars senaste prognos för årets sommar är den varmaste på hela sju år.

– Prognosen för hela Europa visar en väldigt varm sommar. Det är den varmaste sommarprognosen som gjorts under april månad sedan 2017, säger meteorologen och forskaren Mika Rantanen från Meteorologiska institutet i Finland till Aftonbladet.

Juni och juli bedöms bli varmast

Sverige är enligt nuvarande kartor inget undantag. Det bedöms bli varmt – i snitt en grad mer än normalt, vilket är mer än vad det låter som.

– Med tanke på att vi pratar om hela sommaren är det en betydande avvikelse, säger Mika Rantanen.

Han får medhåll av Per Holmberg från väderinstitutet Storm Geo, som dock är något försiktigare i sina kommentarer.

– Prognosen visar att det kan komma att bli en något varmare juni och juli och en ganska normal augusti, säger han till Expressen.

Båda två påpekar dock att det är långt kvar till sommaren och mycket kan förändras. Per Holmberg uppmanar att inte ta ut något i förskott, bland annat eftersom det inte går att säga var det kommer att bli soligt eller om det blir jämnt utspritt eller koncentrerat till kortare perioder.

Vänder nästa vecka

Fram till sommaren kan åtminstone södra halvan av landet fortsatt ta del av höga temperaturer lite till. På fredagen kan det bli 25 grader i sydvästra Götaland.

Nästa vecka vänder det dock.

På måndag får Götaland tidvis regn eller skurar, lokalt med åska. I övriga landet molnigt. Temperaturen sjunker lite ytterligare, på dagen från omkring 10 grader i söder ned till omkring 5 grader i Norrland, framhåller Caroline Vahlberg från SMHI.

Foto: J. Ferlic resp T. Sergej 

Text: Redaktionen