Efterlängtat besked för Ukrainas Väpnade Styrkor

2022 08 06

President Zelensky och Ukrainas armé kommer inom kort att få kraftiga vapenförstärkningar.

Tre olika källor uppger för Reuters nyhetsbyrå att det handlar om ett jättepaket i form av vapen för över 10 miljarder kronor som ska sändas till Ukraina.

Världens mäktigaste person

Avsändare är ingen mindre än världens mäktigaste person – USA:s president Joe Biden.

Vapenleveransen som väntas godkännas redan på måndag utgör USA:s nästa säkerhetspaket till Ukraina och är ett av de största sedan Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina inleddes torsdagen den 24 februari i år.

Om stödpaketet blir verklighet kommer USA att sammantaget har sänt vapen och utrustning till Ukraina för totalt 90 miljarder kronor.

En mängd vapen

Vapenpaketet som ska finnas färdigt för att undertecknas av president Biden innehåller följande utrustning:

- Ammunition till högteknologiska amerikanska missilartillerisystem av vapentillverkaren Lockheed Martin, så kallad HIMARS; High Mobility Artillery Rocket Systems.

- 50 stycken bepansrade sjukvårdsfordon

- Norska antimissilsystemet NASAMS som står för Norwegian Advanced Surface to Air Missile System. Det är ett mobilt försvarssystem som är utformat för att anfalla manövrerade flygfarkoster på låg och medelhög nivå i luften.

Skadade flygs till Tyskland

USA:s försvarshögkvarter Pentagon meddelade dessutom nyligen att man beslutat att säga ja till att ge ukrainare medicinsk vård vid ett amerikanskt militärsjukhus nära Ramsteins Flygbas i Tyskland.

Regeringen Biden har nu i snabb takt ökat vapenstödet till Ukrainas Väpnade Styrkor.

– För bara en veckan sedan sade USA även ja till ett stödpaket på 6 miljarder kronor som bland annat avser ammunition till Himars-systemen, rapporterar US News.

Av stor vikt för Ukrainas armé

Det nya stora vapenstödet till Ukraina väntas sändas i form av ett nödbeslut som president Biden kan ta utan att få godkännande av kongressen. Det kallas för Presidential Drawdown Authority (PDA) och innebär att vapnen sänds direkt från amerikanska vapenlager.

De amerikanska HIMARS-vapnen bedöms vara av särskilt stor vikt för Ukrainas armé och så här långt har USA sänt 16 HIMARS-system till Ukraina, uppger US News.

Tung kulspruta

USA har även godkänt leverans av 200 stycken banddrivna och splitterskyddade trupptransportfordon till Ukraina. Stridsfordonen som går under beteckningen M113 Armored Personnel Carrier är normalt sett försedda med tung kulspruta.

– Fordonen är utrustade med medicinsk utrustning och kan öka chansen till överlevnad för Ukrainas soldater i striderna mot ryssarna, enligt US News.

Upp emot 200 dödas per dygn

Enligt uppgifter från Ukrainas regering dödas mellan 100 och 200 ukrainska soldater varje dygn av den ryska armén.

Samtidigt har ryssarna också lidit så stora förluster att Rysslands diktator har stött på problem i rekryteringen av nya soldater.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen