Efterlängtat besked för Ukrainas Väpnade Styrkor

2022 08 06

President Zelensky och Ukrainas armé kommer inom kort att få kraftiga vapenförstärkningar.

Tre olika källor uppger för Reuters nyhetsbyrå att det handlar om ett jättepaket i form av vapen för över 10 miljarder kronor som ska sändas till Ukraina.

Världens mäktigaste person

Avsändare är ingen mindre än världens mäktigaste person – USA:s president Joe Biden.

Vapenleveransen som väntas godkännas redan på måndag utgör USA:s nästa säkerhetspaket till Ukraina och är ett av de största sedan Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina inleddes torsdagen den 24 februari i år.

Om stödpaketet blir verklighet kommer USA att sammantaget har sänt vapen och utrustning till Ukraina för totalt 90 miljarder kronor.

En mängd vapen

Vapenpaketet som ska finnas färdigt för att undertecknas av president Biden innehåller följande utrustning:

- Ammunition till högteknologiska amerikanska missilartillerisystem av vapentillverkaren Lockheed Martin, så kallad HIMARS; High Mobility Artillery Rocket Systems.

- 50 stycken bepansrade sjukvårdsfordon

- Norska antimissilsystemet NASAMS som står för Norwegian Advanced Surface to Air Missile System. Det är ett mobilt försvarssystem som är utformat för att anfalla manövrerade flygfarkoster på låg och medelhög nivå i luften.

Skadade flygs till Tyskland

USA:s försvarshögkvarter Pentagon meddelade dessutom nyligen att man beslutat att säga ja till att ge ukrainare medicinsk vård vid ett amerikanskt militärsjukhus nära Ramsteins Flygbas i Tyskland.

Regeringen Biden har nu i snabb takt ökat vapenstödet till Ukrainas Väpnade Styrkor.

– För bara en veckan sedan sade USA även ja till ett stödpaket på 6 miljarder kronor som bland annat avser ammunition till Himars-systemen, rapporterar US News.

Av stor vikt för Ukrainas armé

Det nya stora vapenstödet till Ukraina väntas sändas i form av ett nödbeslut som president Biden kan ta utan att få godkännande av kongressen. Det kallas för Presidential Drawdown Authority (PDA) och innebär att vapnen sänds direkt från amerikanska vapenlager.

De amerikanska HIMARS-vapnen bedöms vara av särskilt stor vikt för Ukrainas armé och så här långt har USA sänt 16 HIMARS-system till Ukraina, uppger US News.

Tung kulspruta

USA har även godkänt leverans av 200 stycken banddrivna och splitterskyddade trupptransportfordon till Ukraina. Stridsfordonen som går under beteckningen M113 Armored Personnel Carrier är normalt sett försedda med tung kulspruta.

– Fordonen är utrustade med medicinsk utrustning och kan öka chansen till överlevnad för Ukrainas soldater i striderna mot ryssarna, enligt US News.

Upp emot 200 dödas per dygn

Enligt uppgifter från Ukrainas regering dödas mellan 100 och 200 ukrainska soldater varje dygn av den ryska armén.

Samtidigt har ryssarna också lidit så stora förluster att Rysslands diktator har stött på problem i rekryteringen av nya soldater.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen