EFTER NATOBESKEDET: Finland varnar för militära åtgärder

2022 04 08

På torsdagen rapporterade flera medier i Finland att landet förbereder en ansökan om ett Natomedlemskap.

En ansökan till militäralliansen kommer troligtvis att ske i början av maj, rapporterade finska tidningen Iltalehti.

Ryssland kan svara

Putinregimen har tidigare varnat både Finland och Sverige för ”konsekvenser” om länderna närmar sig Nato. På torsdagskvällen framförde Kremls talesman Dmitry Peskov att Ryssland måste stärka sin västra flank om Sverige eller Finland går med i alliansen.

Finska generalmajoren Pekka Toveri, tidigare chef för underrättelsestaben i finska militären, konstaterar att det är möjligt att Ryssland kommer att använda sig av militära åtgärder under en pågående finsk ansökningsperiod, som beräknas vara mellan fyra månader och ett år.

Har slutat bry sig

– De senaste veckornas krigsförbrytelser i Ukraina visar att Ryssland inte längre bryr sig om vad någon tycker. Om Ryssland tror att något kan uppnås med militärt våld, ja, då kan de använda det, säger han till Svenska Yle.

Vidare menar han att det i sådana fall inte kommer att röra sig om marktrupper i Finland. Men den ryska militären har resurser över för att skapa utmaningar.

– Markstyrkorna är i Ukraina, men Ryssland har också luftvärn och marin.

Skrämseltaktik

Ett ytterligare scenario kan vara att Ryssland kommer att framställa Finland som ett större hot och eskalera sin skrämseltaktik.

– Vi kan inte utesluta att Ryssland skulle använda militärt våld, men det kan vara bara en liten del av åtgärderna. Man kan också använda diplomatiskt våld och skrämseltaktik. Särskilt skulle man kunna utnyttja situationen och måla upp Finland som en fiende, säger Hannah Smith, forskningschef vid det Europeiska centret för motverkandet av hybridhot, till Yle.

Kan få motsatt effekt

Men det är inte alls säkert att den ryska taktiken kommer att försvåra den finska ansökningsprocessen. Snarare kan det få en motsatt effekt, hävdar direktören för Utrikespolitiska institutet i Finland, Mika Aaltola.

Han konstaterar att ryska åtgärder troligtvis skulle påskynda en finsk ansökan.

– Finnarna kommer att reagera på ett motsatt sätt om ryssarna försöker påverka. Ryssarna kommer inte kunna att blockera ett finskt medlemskap, konstaterade han i finska talkshowen A-talk på torsdagskvällen.

Foto: Nato

Text: Redaktionen