JUST NU: Rysslands nya Sverigebesked

2022 04 07

Kremls talesperson Dmitrij Peskov konstaterar att Ryssland måste ta till åtgärder om Sverige och Finland går med i Nato.

– Då måste vi balansera om situation och göra vår västra flank mera sofistikerad för att försäkra vår säkerhet. Det gör att vi måste stärka vår potential, säger han i en intervju med Sky News.

Existentiellt hot

Peskov har tidigare förklarat att Ryssland inte kommer att tveka att använda sin digra kärnvapenarsenal om landet står inför ett ”existentiellt hot”.

På frågan om ett Natomedlemskap för Sverige eller Finland skulle utgöra ett sådant svarade han:

– Nej, jag tror inte det.

Medgav stora förluster

I intervjun med den brittiska tv-kanalen medgav Peskov att Ryssland lidit stora förluster i kriget.

– Vi har haft betydande förluster och det är en stor sorg för oss, säger han.

Nekar till anklagelser

Vidare framhäver Kremls talesman att ”operationen” i Ukraina fortsätter och konstaterar att den belägrade staden Mariupol i östra Ukraina kommer att ”befrias”.

– Världen är större än Europa och USA och många förstår att Ryssland utsatts för mycket under de senaste årtionden. Många säger att de inte tror på oss men många andra lyssnar på oss och det är betydligt mera konstruktivt för oss, säger han till Sky News.

Vidare poängterar Peskov att anfallskriget mot Ukraina handlar om att garantera Rysslands framtid, och konstaterade att Natos besked om ökad truppnärvaro i östra Europa är ”mycket olycklig”.

Kommer inte samarbeta

I likhet med sina medarbetare i Kreml förnekar Peskov bestämt anklagelserna om krigsbrott i Mariupol och i förstaden till Kyiv, Butja.

Han konstaterar att Ryssland inte är villiga att samarbeta med den Internationella brottmålsdomstolen om utredning av kriget.

– Vi anser inte att de är objektiva, förklarar han.

Putin är inte orolig

Röster har höjts för att ställa diktatorn Vladimir Putin inför rätta. Men ett sådant scenario är diktatorn inte orolig för.

– Nej det är han inte, vi ser ingen möjlighet till det, säger Peskov till Sky News.

Foto: President of Russia resp M.Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen