Rysslands nya order efter explosionen på Krimhalvön

2022 10 20

Till följd av explosionen på Krimbron förra veckan har den ryska regeringen nu beordrat in entreprenörer för att laga skadorna som uppstod.

Den stora explosionen på Krimbron resulterade i åtminstone tre dödsfall och åstadkom stor skada vad gäller kommunikationer i den ryska arméns försök att annektera de sydöstra delarna av Ukraina. 

Nu har den ryska regeringen anställt entreprenörer och byggarbetare för att reparera bron, men reparationerna lär inte vara färdiga förrän i juli 2023, uppger BBC.

Delvis oanvändbar

Till följd av explosionen och den efterföljande branden kollapsade delar av bron.

Den 19 kilometer långa kopplingen mellan Krim och Ryssland skadades så illa att tunga fordon inte kan ta sig över bron. Den har dock öppnats för järnvägstrafik och lättare biltrafik. 

Anklagar Ukraina

Ryssland anklagar Ukraina för explosionen och benämner händelsen som terrorism.

Ryska trupper har de senaste veckorna skickat missiler mot flertalet ukrainska städer som gensvar för vad som hände med krimbron. Kyiv har dock inte uttalat att man ligger bakom attacken, uppger BBC.

Åtta människor gripna

Den ryska underrättelsetjänsten har gripit åtta personer misstänkta för explosionen på krimbron.

Ryska utredare hävdar att den orsakades av en lastbilsbomb, och anklagar Ukrainas militära underrättelsetjänst och dess chef Kyrylo Budanov för händelsen. 

Ryssland säger också att utöver Budanov så var fem ryska medborgare samt tre ryska och armeniska medborgare inblandade i explosionen, uppger NBC.

Skeppades från hamnen

Enligt den ryska underrättelsetjänsten skeppades det explosiva materialet från Ukrainas hamn i Svarta Havet belägen i Odessa till Bulgarien. 

Därefter fraktades materialet genom Georgien och Armenien innan det nådde Ryssland tidigare den här månaden.

Ukrainska agenter ansvariga

Under tiden som materialet rörde sig menar den ryska underrättelsetjänsten att ukrainska agenter hade uppsyn och kontroll över aktiviteten. 

Andriy Yusov, en pressanställd vid Ukrainas militär, avböjde att kommentera händelserna.

– Vi kommenterar inte uttalanden gjorda av terrorister, sade Yusov till NBC.

Foto: D. Tengyart

Text: Redaktionen