Döms till fängelse – Efter att ha kört fordonet totalt 4 meter

2021 12 12

Lastbilen vinglade något fruktansvärt över vägen enligt vittnen som trodde föraren var full eller sjuk.

Det rapporterar polisen som fick larmet från en bilist som var mycket oroad över lastbilsförarens livsfarliga framfart på vägen norr om Växjö.

Polispatrull försökte stoppa honom

Lastbilen var utlandsregistrerad och den farliga och vingliga körningen ägde rum på riksväg 23 mot Åseda och Virserum rapporterar Smålands-Posten.

Polisen sände ut en polispatrull för att försöka få stopp på lastbilsföraren.

Slog på blåljusen

När poliserna hann fram till fordonet fann de att lastbilsföraren hade parkerat på en parkeringsficka. Poliserna slog då på blåljusen vilket fick föraren att och köra fram lastbilen fyra meter framåt för att poliserna skulle få rum med polisbilen bakom lastbilen.

Halvt urdrucken whiskyflaska

I lastbilen hittade poliserna en halvt urdrucken whiskyflaska och man kunde därefter uppmäta förarens alkoholhalt till inte mindre än 1,95 promille alkohol i blodet.

I rättegången ville den 59-årige föraren emellertid inte kännas vid grovt rattfylleri utan hävdade att det måste ha varit någon helt annan förare och helt annat lastbilsekipage som hade skådats under den vingliga framfarten på vägen, uppger Smålands-Posten som är Kronobergs läns ledande dagstidning.

Föraren slog ifrån sig

Och att han var full som en kastrull ja det förklarade han med att hävda att han hade druckit alkohol efter att han hade parkerat sin lastbil på parkeringsplatsen där poliserna fann honom.

Dömdes till fängelse

Domstolen i Växjö kunde inte utesluta att det låg en del i lastbilsförarens uppgifter men en sak stod klart – han hade kört fyra meter med lastbilen när han skulle skapa plats åt polisbilen.

Det var ett faktum han inte kunde förneka då polisen själva kunde intyga brottet som ägde rum i oktober månad.

Därmed kunde lastbilsföraren dömas till en månads fängelse.

Arkivfoto: Polisen FB