I NATT: Kina går ut med varning till Sverige

2022 11 01

Kinas nya Sverigeambassadör varnar Sverige för att lägga sig i landets politik.

Sveriges diplomatiska relationer med Kina har varit aningen skakiga de senaste åren.

När nu Kinas nya ambassadör, Cui Aimin, är på plats i Sverige drar han sig inte för att varna Sverige för att bli alltför Taiwanvänligt.

– Detta är en mycket allvarlig fråga, framhåller han i en intervju med Svenska Dagbladet.

Han tillägger:

– Om det skulle hända kommer det att allvarligt påverka våra bilaterala relationer. Taiwanfrågan är en intern kinesisk sak.

Frostiga relationer

Att kalla de svenskkinesiska relationerna för goda just nu vore fel. Förutom de svenska kommentarerna om Taiwan framkom häromdagen också uppgifter att Kina ska ha någon form av polisstationer i Sverige och andra delar av världen.

Det var i en rapport från organisationen Safeguard Defenders som de kinesiska polisstationerna framkom.

– Så vitt vi vet, är de så kallade "polisstationerna" som du (SVT:s reporter) nämnde, i själva verket kinesiska servicecenter, framhöll Kinas ambassad när man konfronterades med nyheten av kanalen.

Och tillade:

– De har aldrig ägnat sig åt "polisverksamhet". Deras jobb är att ge frivillig hjälp till kinesiska medborgare i utlandet, till exempel med förnyelse av körkort, skriver ambassadens presstjänst.

Bekräftde etablerande av station

Nyheten bekräftas till viss del av en artikel på Nordic Chinese Network 2018. I den nämns etablerandet av ”Qingtian Police Overseas Chinese Station och Stockholm Service Center”.

”Polisstationen” är belägen i ett hotell i västra Stockholm.

När Sveriges nya utrikesminister, Tobias Billström (M), fick kännedom om organisationens rapport om misstänkta polisstationer sade han till SVT:

– Vi tar allvarligt på de här uppgifterna.

SVT bad om ursäkt

Det är som sagt inte första gången Sveriges och Kinas förhållanden skakas de senaste åren. 2018 gjorde SVT:s program Svenska nyheter ett satiriskt inslag som nådde ända upp på diplomatinivå.

I inslaget skojade programledaren om synen på rasism mot kineser och visade en fejkad informationsvideo. Efter sändningen kritiserade Kinas ambassad och krävde en ursäkt.

Kanalen kom med en ursäkt till dem som tagit illa vid sig, men framhärdade att man hade hållit sig inom ramen för SVT:s regler.

Foto: A. Luengo resp L. Mimiet

Text: Redaktionen