I NATT: Kina går ut med varning till Sverige

2022 11 01

Kinas nya Sverigeambassadör varnar Sverige för att lägga sig i landets politik.

Sveriges diplomatiska relationer med Kina har varit aningen skakiga de senaste åren.

När nu Kinas nya ambassadör, Cui Aimin, är på plats i Sverige drar han sig inte för att varna Sverige för att bli alltför Taiwanvänligt.

– Detta är en mycket allvarlig fråga, framhåller han i en intervju med Svenska Dagbladet.

Han tillägger:

– Om det skulle hända kommer det att allvarligt påverka våra bilaterala relationer. Taiwanfrågan är en intern kinesisk sak.

Frostiga relationer

Att kalla de svenskkinesiska relationerna för goda just nu vore fel. Förutom de svenska kommentarerna om Taiwan framkom häromdagen också uppgifter att Kina ska ha någon form av polisstationer i Sverige och andra delar av världen.

Det var i en rapport från organisationen Safeguard Defenders som de kinesiska polisstationerna framkom.

– Så vitt vi vet, är de så kallade "polisstationerna" som du (SVT:s reporter) nämnde, i själva verket kinesiska servicecenter, framhöll Kinas ambassad när man konfronterades med nyheten av kanalen.

Och tillade:

– De har aldrig ägnat sig åt "polisverksamhet". Deras jobb är att ge frivillig hjälp till kinesiska medborgare i utlandet, till exempel med förnyelse av körkort, skriver ambassadens presstjänst.

Bekräftde etablerande av station

Nyheten bekräftas till viss del av en artikel på Nordic Chinese Network 2018. I den nämns etablerandet av ”Qingtian Police Overseas Chinese Station och Stockholm Service Center”.

”Polisstationen” är belägen i ett hotell i västra Stockholm.

När Sveriges nya utrikesminister, Tobias Billström (M), fick kännedom om organisationens rapport om misstänkta polisstationer sade han till SVT:

– Vi tar allvarligt på de här uppgifterna.

SVT bad om ursäkt

Det är som sagt inte första gången Sveriges och Kinas förhållanden skakas de senaste åren. 2018 gjorde SVT:s program Svenska nyheter ett satiriskt inslag som nådde ända upp på diplomatinivå.

I inslaget skojade programledaren om synen på rasism mot kineser och visade en fejkad informationsvideo. Efter sändningen kritiserade Kinas ambassad och krävde en ursäkt.

Kanalen kom med en ursäkt till dem som tagit illa vid sig, men framhärdade att man hade hållit sig inom ramen för SVT:s regler.

Foto: A. Luengo resp L. Mimiet

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Köpboom i butiker väntas imorgon söndag

2024 05 25

Rusning till butiker väntas under söndagen.

Imorgon söndag infaller en högtid som väntas omsätta hela 1,5 miljarder.

Det uppger Svensk Handel.

Sista söndagen i maj är en dag då svenska folket spenderar extra mycket pengar.

Anledningen: Det är mors dag.

– De som planerar att fira mamma lite extra söndagen den 26 maj lägger i genomsnitt 250 kronor på presenter, enligt Svensk Handel.

Spenderar mer

En del har säkert redan inhandlat en present, men många förväntas också gå ut och köpa någonting i sista stund under söndagen.

De vanligaste gåvorna är blomster och konfektyr, vilket 27 respektive 14 procent av konsumenterna planerar att ge bort, enligt näringslivsorganisationen.

I år förväntas dessutom shoppingen öka något jämfört med mors dag förra året – från 1,25 till 1,5 miljarder kronor.

– Även fast en del av ökningen kan härledas till inflationen råder det inga tvivel om att vi spenderar något mer för att fira våra mammor i år, säger Svensk Handels chefsekonom Maria Mikkonen.

Kunderna hittar tillbaka

Hon ser det som ett gott tecken för svensk ekonomi och handel.

– Detta talar för att kunderna börjar hitta tillbaka till butikerna, säger hon, enligt organisationens hemsida.

27 procent av svenskarna planerar att fira sin mamma genom att ge blommor, och lika många planerar att fira genom att helt enkelt träffas, enligt organisationens undersökning.

17 procent tänker fira sin mor genom att bjuda på middag.

Högtider viktiga för handeln

Men det som är intressant för handeln är såklart först och främst vilka gåvor folk ger. Förutom blommor, middag eller konfektyr så planerar svenskar att fira sin mor genom att ge exempelvis vin eller annan dryck (6 procent), alternativt något smycke, skönhetsprodukt eller kläder/skor (5 procent).

– Svenska handlare uppskattar givetvis alla de högtider och särskilda dagar som medför att kunderna besöker och konsumerar i butikerna. Särskilt glädjande är att vi noterar en ökning i omsättning jämfört med förra året, säger Maria Mikkonen.

Foto: H Fin

Text: Redaktionen