Diktatorns besked väntas drabba svenska folkets plånböcker

2022 10 31

Ryssland har meddelat FN att landet drar sig ur spannmålsavtalet med Ukraina.

Orsaken är enligt Putinregimen de ukrainska ”terrordåden” mot ryska fartyg utanför staden Sevastopol på Krymhalvön. Enligt ukrainska myndigheter skadades tre ryska fartyg i attacken.

Dyrare matpriser

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, varnar för att Kremls beslut riskerar att slå hårt mot svenska matpriser. Priserna, som i takt med en stigande inflation redan har ökat, väntas stiga ytterligare.  

– Den stora effekten av det här är att marknaden kommer att ta höjd för en mycket större risk framöver. Ungefär som i våras, säger Palle Borgström, ordförande för LRF, till SR Ekot.

Han flaggar för att flera varor kommer att påverkas.

– Spannmålsprodukter som flingor och havregryn reagerar ju snabbare. Men sen är ju spannmål också en väsentlig del av i foder så på sikt finns en risk att det påverkar även kött- och mjölkpriset.

Kostnadskris

Redan i november förra året flaggade LRF för att Sverige var på väg in i en kostnadskris med ännu högre matpriser och minskad matproduktion.  Då hänvisade riksförbundet till de höga elpriserna.

– I de två elområdena med högst elpriser – SE3 och SE4 – ligger cirka 90% av de svenska livsmedelsproduktionen. En energikris i syd är en potentiell kris för den svenska livsmedelsproduktionen, konstaterade Palle Borgström i ett pressmeddelande.

Global livsmedelskris

Stängda hamnar i Ukraina kommer inte endast att påverka matpriserna runt om i världen. FN varnar för en global livsmedelskris. 

–  Det vore viktigt att alla parter avstår från alla åtgärder som skulle äventyra transporterna – avgörande humanitära insatser som ger miljontals människor runt om i världen mat, säger  Stephane Dujarric, talesman för FN, enligt AFP.

FN har tidigare varnat för att en utebliven spannmålsexport från Ukraina innebär att  miljontals människor riskerar att dö.

– Miljontals människor runt om i världen kommer att dö om dessa hamnar blockeras, framhöll David Beasley, chef för FN:s världslivsmedelsprogram, i mitten av maj.

LÄS MER: FN:s VÄDJAN TILL PUTIN – MILJONTALS KOMMER ATT DÖ

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen