JUST NU: FN:s vädjan till Putin – miljontals kommer att dö

2022 05 13

David Beasley, chef för FN:s världslivsmedelsprogram, vädjar till Rysslands diktator att öppna Ukrainas hamnar i Svarta Havet.

Enligt FN är det ytterst nödvändigt att export av spannmål från landet återigen återupptas.

Annars riskerar miljontals människor att dö i en global livsmedelskris.

Miljontals kommer att dö

– Miljontals människor runt om i världen kommer att dö om dessa hamnar blockeras, varnade David Beasley för på en konferens under torsdagen, rapporterar CNN.

Enligt FN-tjänstemannen ligger nu miljontals liv i diktatorn Vladimir Putins händer.

Vädjan till Putin 

David Beasley vänder sig direkt till Putin.

– Om du har något hjärta överhuvudtaget för resten av världen, oavsett hur du känner för Ukraina, måste du öppna dessa hamnar.

En av världens viktigaste marknader

Ukraina är en av världens viktigaste exportmarknader när det gäller spannmål och många länder är direkt beroende av en import från landet. Men det är inte bara omvärlden som kommer att drabbas av fryst export från landet. 

Fortsatt stängda hamnar riskerar även att bli förödande för Ukraina.

Två månader till kollaps

David Beasley konstaterar att hamnarna måste vara i bruk inom 60 dagar. Annars riskerar Ukrainas ekonomi att kollapsa fullständigt.

– Om hamnfrågan inte är löst då så kollapsar Ukrainas ekonomi fullständigt. Den kommer att bli landlåst som Moldaviens. Hamnarna är ytterst kritiska, konstaterar han.

Majs vete och korn

Ukraina är en av fem av världens största exportörer av spannmål. Viktiga jordbruksprodukter som majs, vete och korn exporteras vanligtvis från landet i stora mängder. Ukraina är även världens ledande exportör av solrosolja och mjöl.

År 2021 stod jordbruksprodukter för 41 procent av Ukrainas totala export, uppger CNN.

Foto: M. Studzinski resp President of Russia Office

Text: Redaktionen