Diktatorerna varnas: “Lukasjenko har panik”

2023 02 28

Natten till igår slogs ett värdefullt ryskt spionplan ut av belarusisk opposition.

Nu varnas såväl Belarus diktator Alexandr Lukasjenko som Rysslands motsvarighet Vladimir Putin för nya aktioner.

– Detta är också ett meddelande till ryssarna att de inte är säkra i Belarus längre. De kan inte bara använda belarusiskt territorium utan några konsekvenser, säger Franak Viacorka, talesperson för den vitryska oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya, till amerikanska tidningen The Daily Beast.

Han tillägger:

– Vi ser att Lukasjenko har panik. De är generade eftersom det visar hur bräckligt, hur naket, hela försvarssystemet är.

"Total terror"

Det militärplan som sprängdes var av typen A-50, en modell som används aktivt i krigets Ukraina, och uppges ha slagits ut med hjälp av drönare.

För BBC beskriver Franak Viacorka attacken som “kreativ” och “sofistikerad”.

– Det var väldigt modigt eftersom belarusierna befinner sig i en situation av total terror, säger han till den brittiska kanalen.

Oppositionspolitikern tillägger att gruppen fick hjälp av både lokalbefolkning och militär för att genomföra operationen, vilket inte har gått att bekräfta.

"Inte sista attacken"

Gruppen bakom attacken, som befinner sig i exil, varnar nu för att fler attacker kan följa efter helgens aktion.

– Vi hoppas att detta inte är den sista attacken, att det finns många andra planer från våra partisaner, säger Franak Viacorka till The Daily Beast.

Han betonar att oppositionen praktiserar ett icke-våld i sitt motstånd, och menar att det inte är våld att attackera rysk utrustning eftersom det inte skadar människor.

Men Putin och Lukasjenko ska inte bara förvänta sig attacker mot militära objekt – även spionage och kaos kommer drabba diktatorerna från insidan, säger Franak Viacorka.

– Vi kan störa deras närvaro och skapa mycket obehag för dem, definitivt. Det är redan på gång.

Skyller på Ukraina

Varken Belarus eller Rysslands försvarsdepartement har hittills kommenterat händelsen offentligt.

En framstående och Putinvänlig tv-kanal i Ryssland, Tsargrad TV, har dock rapporterat om en drönarattack på den aktuella flygbasen.

Det är dock ukrainsk militär som har fått skulden för attacken på A-50-planet.

BYPOL, den belarusiska grupp som tagit på sig ansvaret för attacken, består av före detta poliser som nu gör motstånd mot Lukasjenkos regering, skriver BBC.

Den har listats som en terrororganisation i Belarus. Enligt ett uttalande av Franak Viacorka på Twitter har Lukasjenkos åklagare krävt att ledaren Sviatlana Tsikhanouskaya ska fängslas i upp till 19 år.

LÄS MER: Uppgifter: Belarus attackerat

LÄS MER: Uppgifter: Putin är nervös – vågar inte fatta beslut om mobilisering

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen