– Det är hotfullt och torde utgöra olaga hot, enl Fotbollsförbundet

2021 06 15

Det var inte bara otäckt hat utan även vad som misstänks vara olaga hot mot anfallaren Marcus Berg efter EM-matchen mot Spanien och nu polisanmäler Svenska Fotbollsförbundet händelsen.

– Vi har bestämt att vi kommer gå vidare med en polisanmälan och den ska upprättas inom den närmsta timmen, säger säkerhetschef Martin Fredman till SVT.

Direkt efter matchen vällde det in hat mot Berg på sociala medier och inte minst på Instagram. Det avser två olika typer av kommentarer förklarar Fredman för SVT.

– Rena kränkningar, förolämpningar och förtalsdelar som kanske inte anmäls med de brottsrubriceringarna men som är personpåhopp grova ord, könsord och så vidare.

Den andra delen bedöms vara brottsliga kommentarer.

– Det är hotfullt och torde utgöra olaga hot, minst. Sammantaget både hot och allvarliga påhopp som är direkt obehagliga.

– Jag vill påstå att det är omfattande och väldigt styrt i tid till själva händelsen och strax därefter. Det indikerar att det är skrivet i affekt och då använder folk tyvärr inte det man har huvudet till. Det är nog många som vaknar upp idag och ångrar det man skrev igår. Men man kanske får ett samtal från polisen istället och vi hoppas att man med viss framgång kan bedriva en förundersökning, säger Fredman.

Han klargör även att Marcus Berg är med på att Fredman står för anmälan och att Marcus är brottsoffret, rapporterar SVT.

ANALYS

Mycket bra att Svenska Fotbollsförbundet tar detta på fullaste allvar och går vidare med polisanmälan. Det är viktigt att hela samhället tar näthat och näthot på allvar och agerar och våra svenska fotbollsspelare och fotbollsförbundet är aktörer som inte minst många ungdomar ser upp till.

[yop_poll id="201"]