Därför ökar smittan trots sommarvärmen – Väntas öka ännu mer i höst

2022 07 03

Trots att det är sommar och värme så ökar smittan rejält i Sverige och uppgången väntas fortsätta även framöver.

Det framhåller Folkhälsomyndigheten som nu uppmanar fler att vaccinera sig.

Fler behöver vård

̶  Tidigare somrar har spridningen av covid-19 gått ner, men de senaste veckorna har vi sett en ökning av antalet fall. Det är troligt att fallen kommer att fortsätta öka ytterligare några veckor, och därmed kommer fler behöva sjukhusvård, sa statsepidemiolog Anders Lindblom nyligen.

Ny smittsammare variant ligger bakom

Det är den nya omikronvarianten BA.5 som dominerar smittspridningen och Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi på Karolinska Institutet förklarar vad som ligger bakom överraskningen att smittan ökar trots att det är sommar.

– Det hade inte kunnat ske om den inte var mer smittsam, säger han till DN.

Mönstret har rubbats

Dessutom framhåller Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi på Karolinska Institutet, att det kan finnas ytterligare orsaker bakom den ökade smittan.

Det kan vara så att det immunförsvar allmänheten har byggt upp tack vare vaccindoserna och tidigare smittotillfällen inte biter lika bra på den nya varianten.

– Hela mönstret för hur virusinfektioner brukar bete sig har ju rubbats, säger han till tidningen.

Umgås tätare igen

En tredje orsak som pekas ut är att folk i samband med den minskade smittspridningen tidigare och de nedmonterade restriktionerna numera umgås mycket tätare.

Folkhälsomyndighetens statistik klargör samtidigt att 87,2 procent av alla över 12 år har vaccinerat sig med minst 1 dos och 85,1 procent med minst två doser.

Bland 18-plussarna har 65,9 procent även fått en tredje dos.

Ännu mer smitta i höst

Professor Anders Sönnerborg räknar med att smittspridningen kommer utvecklas ännu mer negativt till hösten.

Sönnerborg.

– Då tror jag att vi kan se en mer rejäl ökning jämfört med nu, säger han.

Professor Joakim Dillner lyfter fram vaccinet.

Vaccinet fungerar mot allvarlig sjukdom

– Vaccinet fungerar fortfarande bra mot död och allvarlig sjukdom. Men att bli sjuk och smittsam är mer sannolikt med den nya varianten, säger han till SvD.

Han tror att Sverige kommer överväga att köpa in vaccin som skyddar mot den nya och smittsammare varianten BA.5.

Foto: Region Kronoberg

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen