CORONA: Så stor är risken för vaccinerade jämfört med ovaccinerade

2022 07 28

Risken att tvingas till sjukhusvård eller att dö skiljer sig kraftigt åt mellan vaccinerade och ovaccinerade enligt nya siffror avseende covid-19.

Myndigheterna har om och om igen uppmanat allmänheten att vaccinera sig för att skydda sig mot det dödliga coronaviruset. Och nu blir frågan om vaccin ännu mer aktuell i samband med att omikronvarianten härjar allt mer i Sverige och i Europa.

Ny undersökning

Antalet smittade som behöver sjukhusvård har ökat i Region Stockholm med hela 24 procent på bara en vecka och vid tidigare smittvågor har övriga landet ofta följt efter Stockholmstrenden några veckor senare.

Det handlar inte minst om de nya omikronvarianterna som är mer smittsamma än tidigare varianter. Omikron härjar inte bara i Sverige utan i en stor del av världen inklusive USA.

Från Kalifornien kommer nu en ny stor undersökning som presenteras av delstatens myndighet. Undersökningen visar den senaste registrerade veckans fördelning mellan de som erhållit vaccin och de som är ovaccinerade.

10 gånger större risk att dö

När det gäller antalet dödsfall så är det 10 gånger så stor risk att bli så sjuk att man förlorar livet för ovaccinerade jämfört med om man vaccinerats med tre doser.

När det gäller antalet personer som blivit så sjuka att de måste ha sjukhusvård så är det 7 gånger så stor risk för ovaccinerade jämfört med vaccinerade.

När det gäller antalet smittade så är det 6 gånger så stor risk att smittas om man är ovaccinerad jämfört med om man har fått tre doser av vaccinet enligt statistiken.

Ovaccinerade kraftigt överrepresenterade

På grund av att många inte anmäler att de har smittats så är mörkertalet sannolikt mycket stort för antalet smittade, i Kalifornien såväl som i Sverige.

Här är siffrorna från Kaliforniens delstatsmyndighet:

Sjukhusvårdade covidpatienter:

Ovaccinerade     32,2

Vaccinerade          4,5

Dödsfall bland covidpatienter:

Ovaccinerade       3,0

Vaccinerade          0,3

Smittade av covid:

Ovaccinerade     193

Vaccinerade        32

Siffrorna avser per miljoner invånare avseendet de senaste presenterade sjudagarssnittet.

Samma mönster i Sverige

Uppgifterna från Kalifornien om att ovaccinerade löper mycket högre risk än vaccinerade stämmer väl överens med den rapport som kom tidigare i juli i Sverige.

Svenska Intensivvårdsregistrets siffror visade då att trots att bara 15 procent av befolkningen är ovaccinerade så utgör ändå de ovaccinerade hela 60 procent av de som blivit så sjuka att de vårdas på intensivvårdsavdelning.

Det är en kraftig överrepresentation.

Vacciner skyddar mycket bra

Anders Johansson som är överläkare i vårdhygien och docent i infektionssjukdomar vid Umeå Universitet klargör att man har mycket större chanser mot coronaviruset om man har vaccinerats.

– Vaccinerna fungerar bra mot allvarlig sjukdom, säger han.

– 85 procent av alla svenskar över 12 år har fått minst två doser. Så nästan alla har fått två doser.

– Och ändå är majoriteten av dem på IVA ovaccinerade. Det är ett tecken på att vaccinen skyddar mycket bra, säger överläkare Johansson i Umeå.

Foto: M. Majnun

Text: Redaktionen