CORONA: Så stor är risken för vaccinerade jämfört med ovaccinerade

2022 07 28

Risken att tvingas till sjukhusvård eller att dö skiljer sig kraftigt åt mellan vaccinerade och ovaccinerade enligt nya siffror avseende covid-19.

Myndigheterna har om och om igen uppmanat allmänheten att vaccinera sig för att skydda sig mot det dödliga coronaviruset. Och nu blir frågan om vaccin ännu mer aktuell i samband med att omikronvarianten härjar allt mer i Sverige och i Europa.

Ny undersökning

Antalet smittade som behöver sjukhusvård har ökat i Region Stockholm med hela 24 procent på bara en vecka och vid tidigare smittvågor har övriga landet ofta följt efter Stockholmstrenden några veckor senare.

Det handlar inte minst om de nya omikronvarianterna som är mer smittsamma än tidigare varianter. Omikron härjar inte bara i Sverige utan i en stor del av världen inklusive USA.

Från Kalifornien kommer nu en ny stor undersökning som presenteras av delstatens myndighet. Undersökningen visar den senaste registrerade veckans fördelning mellan de som erhållit vaccin och de som är ovaccinerade.

10 gånger större risk att dö

När det gäller antalet dödsfall så är det 10 gånger så stor risk att bli så sjuk att man förlorar livet för ovaccinerade jämfört med om man vaccinerats med tre doser.

När det gäller antalet personer som blivit så sjuka att de måste ha sjukhusvård så är det 7 gånger så stor risk för ovaccinerade jämfört med vaccinerade.

När det gäller antalet smittade så är det 6 gånger så stor risk att smittas om man är ovaccinerad jämfört med om man har fått tre doser av vaccinet enligt statistiken.

Ovaccinerade kraftigt överrepresenterade

På grund av att många inte anmäler att de har smittats så är mörkertalet sannolikt mycket stort för antalet smittade, i Kalifornien såväl som i Sverige.

Här är siffrorna från Kaliforniens delstatsmyndighet:

Sjukhusvårdade covidpatienter:

Ovaccinerade     32,2

Vaccinerade          4,5

Dödsfall bland covidpatienter:

Ovaccinerade       3,0

Vaccinerade          0,3

Smittade av covid:

Ovaccinerade     193

Vaccinerade        32

Siffrorna avser per miljoner invånare avseendet de senaste presenterade sjudagarssnittet.

Samma mönster i Sverige

Uppgifterna från Kalifornien om att ovaccinerade löper mycket högre risk än vaccinerade stämmer väl överens med den rapport som kom tidigare i juli i Sverige.

Svenska Intensivvårdsregistrets siffror visade då att trots att bara 15 procent av befolkningen är ovaccinerade så utgör ändå de ovaccinerade hela 60 procent av de som blivit så sjuka att de vårdas på intensivvårdsavdelning.

Det är en kraftig överrepresentation.

Vacciner skyddar mycket bra

Anders Johansson som är överläkare i vårdhygien och docent i infektionssjukdomar vid Umeå Universitet klargör att man har mycket större chanser mot coronaviruset om man har vaccinerats.

– Vaccinerna fungerar bra mot allvarlig sjukdom, säger han.

– 85 procent av alla svenskar över 12 år har fått minst två doser. Så nästan alla har fått två doser.

– Och ändå är majoriteten av dem på IVA ovaccinerade. Det är ett tecken på att vaccinen skyddar mycket bra, säger överläkare Johansson i Umeå.

Foto: M. Majnun

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


WHO varnar för ny virussmitta – ”enormt bekymmer”

2024 04 18

Världshälsoorganisationen WHO larmar om en ökad spridning av fågelinfluensa.

Influensaviruset av typen H5N1 började få stor spridning 2020. Sedan dess har miljontals fåglar dött i viruset och nu har även många däggdjur, inklusive människor, drabbats av smittan.

Sedan början av 2023 har 899 mänskliga fall av fågelinfluensa-varianten upptäckts i 23 länder. H5N1 har en mycket hög dödlighet, över hälften som smittats av varianten har avlidit (463 personer).

– Det är och förblir ett enormt bekymmer, säger WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar på en pressträff i Genéve under torsdagen.

”Den stora oron”

WHO kallar fågelinfluensautbrottet för en ”global zoonotisk djurpandemi" – med andra ord ett virus som sprids mellan djur och människor.

– Den stora oro är förstås att det börjar infektera ankor och kycklingar och sedan allt fler däggdjur. Då kan viruset utveckla förmågan att infektera människor och sedan nå den kritiska förmågan att gå från människa till människa, säger Jeremy Farrar.

I dagsläget finns det inga bevis på att H5N1-varianten smittar från människa till människa. Men den höga dödligheten hos människor, som smittats via djurkontakt, är bekymmersam, enligt WHO.

Jeremy Farrars oroar sig också över att viruset för första gången har spridit sig till nötkreatur. Åtta amerikanska delstater har bekräftat att kor och getter har smittats.  

– När ett virus når däggdjurspopulationen, då kommer det närmare människor. Det här viruset bara letar, och letar efter nya mottagare, säger WHO:s chefsforskare.

 Fakta: Fågelinfluensan (H5N1)

- Fågelinfluensa av typen H5N1 klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och Folkhälsomyndigheten.

- Genom att fågelinfluensa av typen H5N1 klassas som allmänfarlig sjukdom underlättas arbetet med smittspårning.

Så skriver Folkhälsomyndigheten om viruset:

”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.”

Foto: World Economic Forum resp Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen