CENTERPARTIET: Toppkandidaten ger hård känga till Annie Lööf

2022 12 12

Partiledarkandidaten Elisabeth Thand Ringqvist riktar skarp kritik mot Centerpartiets utveckling under Annie Lööfs styre.

I en intervju med Expressen anklagar hon partiet för att ha ”fastnat i en förlegad världsbild”.

– Jag tycker inte att partiet har förnyats. Inte sakpolitiskt. Vi har i stället tappat frågan om att bestämma själv som var så viktig i Maud Olofssons partiledarskap och som också Annie Lööf sedan tog över, säger Thand Ringqvist till tidningen.

Framför alla anser Annie Lööfs eventuella efterträdare att klyftan mellan Centerns högsta ledning och centerpartister ute i landet brådskande måste minskas.

– Det jag hör när jag är ute är en ganska stark kritik om att organisationen inte har hängt med och att vi inte har politikutvecklat tillsammans. Att sidoorganisationerna säger att ”vi får aldrig vara med” – det är väl sånt som sägs ofta. Men nu är det så pass återkommande från många olika delar av organisationen.

Stänger dörren för SD och V

Elisabeth Thand Ringqvist vill förändra Centerpartiet.

Men de väljare som hoppas att hon ska öppna dörren för samtal med ytterkantspartierna kommer att bli besvikna.

Thand Ringqvist stänger, i likhet med Annie Lööf, dörren för SD och V.

– Den politik som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet driver nu, den kan inte Centerpartiet samarbeta med, säger hon till Expressen.

Har anklagats för toppstyrning

I våras larmade flera högt uppsatta profiler inom Centerpartiet om stora interna problem.

Kritiken riktades mot partiledningen och utgick huvudsakligen från tre punkter, enligt Aftonbladet:

  • Partiet är toppstyrt 
  • Arbetsförhållandena är dåliga
  • Centerpartiets mittenstrategi har kört fast

– Det är toppstyrt. Beslut fattas av ett fåtal personer, tre-fyra stycken. Det är partiledaren, partisekreteraren och någon mer som råkar vara närmast för tillfället, sa en källa till tidningen.

Fakta Elisabeth Thand Ringqvist

  • Är en av tre kandidater som Centerns valberedning nominerat som efterträdare till partiledare Annie Lööf.
  • Född: 1972 i Sunne, Jämtland
  • Bor: Stockholm, Åre och på Öland tillsammans med min man Erik, en 19-årig dotter och en 18-årig son, samt en Jack Russell.
  • Utbildning: Civilekonom, Handelshögskolan.

Uppdrag och erfarenhet:

  • Riksdagsledamot, vice ordförande Näringsutskottet och 2:e vice gruppledare. Ordförande och grundare E14 Invest. Ordförande Skärgårdsstiftelsen, Ordförande Nortical AB, Ledamot Tapster AB.
  • Tidigare uppdrag: Ersättare Östersunds kommunfullmäktige, ordförande Centerpartiets Studentförbund, ledamot partistyrelsen. 
  • Övrig erfarenhet: Entreprenör och grundare: Vaccine Forward, E14 Invest AB, Åre Corporate Finance, Marsnen AB, Akorder AB, KIT Camping HB, Akorder AB, Swedish Fintech Association. Anställd: VD Företagarna, kanslichef Centerpartiet och politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet hos Maud Olofsson, Konsult McKinsey & Co. Ledarskap och styrelser: Ordförande Storskogen AB, Ordförande Svenska Riskkapitalföreningen, Ledamot Peak Innovation Östersund, Docu Nordic, Handicare, IP Only, Svensk-Finska Handelskammaren och Amcham Sverige

Källa: Centerpartiet

Foto: Fredrik Hjerling resp Centerpartiet

Text: Redaktionen