UPPGIFTER: Internt kaos i partiet – Flera avhoppare

2022 04 05

Flera högt uppsatta profiler inom Centerpartiet larmar om stora interna problem.

Kaoset har lett till att flera medarbetare, som har högt uppsatta positioner i partiet, har slutat, sjukskrivit sig, eller förgäves larmat om den bristfälliga arbetssituationen till partiledningen, rapporterar Aftonbladet.

15 personer har slutat

Med bara några månader kvar till valet har en mängd profilerade personer valt att hoppa av sina uppdrag i Centerpartiet. Sedan i höstas har 15 personer valt att sluta och flera har sjukskrivit sig på grund av orsaker som är kopplade till en dålig arbetsmiljö, hävdar tidningen.

Bland de som av olika anledningar lämnat skutan återfinns partiledaren Annie Lööfs stabschef, flera pressekreterare och politiskt sakkunniga, uppger Aftonbladet som hävdar att en del av dessa, dock inte stabschefen, kan kopplas till missnöje.

Värsta arbetsplatsen jag varit på

Tidningen har pratat med flera av personerna som har valt att lämna partiet.

– Det är den värsta arbetsplats jag någonsin varit på i hela mitt liv, säger en av dem.

En avhoppare kallar situationen för ”extrem” och en annan konstaterar att det ”verkligen inte är en professionell organisation”.

Tre punkter

Kritiken utgår huvudsakligen från tre punkter. Partiet är toppstyrt, arbetsförhållandena är dåliga och att Centerpartiets mittenstrategi har kört fast.

En tidigare medarbetare bekräftar bilden av den dåliga arbetsmiljön och räknar upp flera namn inom partiet som gått in i väggen. Trots detta har partiledningen inte agerat, bekräftar flera personer, enligt Aftonbladet.

Toppstyrt

En stor del av kritiken riktas även mot att ledningen i Centerpartiet styr med en järnhand.

– Det är toppstyrt. Beslut fattas av ett fåtal personer, tre-fyra stycken. Det är partiledaren, partisekreteraren och någon mer som råkar vara närmast för tillfället, säger en källa.

Mittenstrategin kritiseras

Avslutningsvis anser många kritiker att partiet låst fast sig vid sin mittenstrategi. Flera personer, inklusive medarbetare som fortfarande jobbar för C, konstaterar att det finns en känsla hos många att partiet ”kört fast” och att det inte finns någon vilja, eller en plan för hur partiet ska öka i opinionen, uppger Aftonbladet.

Tog över 2011

Annie Lööf är från Maramö i Värnamo och tog över som Centerns partiledare år 2011 då Maud Olofssons slutade. Under småländska Annie Lööfs ledning har Centern vuxit och fick sitt högsta valresultat på 30 år i valet 2018 när Centern fick 8,61 procent och blev Sveriges fjärde största parti.

Centern lyckades också mycket väl i de efterföljande regeringsförhandlingarna och erhöll en vågmästarposition. Hösten 2021 lämnade partiet det nära samarbetet med Socialdemokraterna och röstade även nej till S-budgeten.

Foto: Centerpartiet 

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen