UPPGIFTER: Internt kaos i partiet – Flera avhoppare

2022 04 05

Flera högt uppsatta profiler inom Centerpartiet larmar om stora interna problem.

Kaoset har lett till att flera medarbetare, som har högt uppsatta positioner i partiet, har slutat, sjukskrivit sig, eller förgäves larmat om den bristfälliga arbetssituationen till partiledningen, rapporterar Aftonbladet.

15 personer har slutat

Med bara några månader kvar till valet har en mängd profilerade personer valt att hoppa av sina uppdrag i Centerpartiet. Sedan i höstas har 15 personer valt att sluta och flera har sjukskrivit sig på grund av orsaker som är kopplade till en dålig arbetsmiljö, hävdar tidningen.

Bland de som av olika anledningar lämnat skutan återfinns partiledaren Annie Lööfs stabschef, flera pressekreterare och politiskt sakkunniga, uppger Aftonbladet som hävdar att en del av dessa, dock inte stabschefen, kan kopplas till missnöje.

Värsta arbetsplatsen jag varit på

Tidningen har pratat med flera av personerna som har valt att lämna partiet.

– Det är den värsta arbetsplats jag någonsin varit på i hela mitt liv, säger en av dem.

En avhoppare kallar situationen för ”extrem” och en annan konstaterar att det ”verkligen inte är en professionell organisation”.

Tre punkter

Kritiken utgår huvudsakligen från tre punkter. Partiet är toppstyrt, arbetsförhållandena är dåliga och att Centerpartiets mittenstrategi har kört fast.

En tidigare medarbetare bekräftar bilden av den dåliga arbetsmiljön och räknar upp flera namn inom partiet som gått in i väggen. Trots detta har partiledningen inte agerat, bekräftar flera personer, enligt Aftonbladet.

Toppstyrt

En stor del av kritiken riktas även mot att ledningen i Centerpartiet styr med en järnhand.

– Det är toppstyrt. Beslut fattas av ett fåtal personer, tre-fyra stycken. Det är partiledaren, partisekreteraren och någon mer som råkar vara närmast för tillfället, säger en källa.

Mittenstrategin kritiseras

Avslutningsvis anser många kritiker att partiet låst fast sig vid sin mittenstrategi. Flera personer, inklusive medarbetare som fortfarande jobbar för C, konstaterar att det finns en känsla hos många att partiet ”kört fast” och att det inte finns någon vilja, eller en plan för hur partiet ska öka i opinionen, uppger Aftonbladet.

Tog över 2011

Annie Lööf är från Maramö i Värnamo och tog över som Centerns partiledare år 2011 då Maud Olofssons slutade. Under småländska Annie Lööfs ledning har Centern vuxit och fick sitt högsta valresultat på 30 år i valet 2018 när Centern fick 8,61 procent och blev Sveriges fjärde största parti.

Centern lyckades också mycket väl i de efterföljande regeringsförhandlingarna och erhöll en vågmästarposition. Hösten 2021 lämnade partiet det nära samarbetet med Socialdemokraterna och röstade även nej till S-budgeten.

Foto: Centerpartiet 

Text: Redaktionen