Carl Bildt varnar för katastrofscenario: “Krig i Stockholm”

2024 01 03

Carl Bildt går ut med en kraftfull varning om säkerhetsläget i Europa.

Natten till fredagen förra veckan utförde Ryssland en massattack mot Ukraina och slog till med över 150 missiler mot nästan hela landet.

Attacken beskrivs som den värsta sedan invasionen och har fått USA:s president Joe Biden att varna för att amerikansk militär kan bli direkt inblandade i konflikten.

Det här är en helt ny verklighet i Europa, framhåller Carl Bildt i en debattartikel i Dagens industri.

Varnar för missiler mot Stockholm

Den förre stats- respektive utrikesministern i Sverige kallar det vi nu går in i för “farornas tid”.

Han varnar uttryckligen för ett fullständigt katastrofscenario om Vladimir Putin besegrar Ukraina. Till och med Sverige kan attackeras.

– Det skulle med största sannolikhet vara inledningen till ett än vidare och farligare krig. Putins missiler skulle riskera att drabba Europas städer också utanför Ukrainas gränser, framhåller Carl Bildt och tillägger:

– Inte bara Kyiv – utan också Riga, Stockholm och Helsingfors.

Två saker måste hända

Carl Bildt understryker att det inte finns någon viktigare uppgift för Europas politiker än att få slut på kriget. 

Steg mot någonting “som kan kallas fred i östligaste Europa" är ett måste.

För att så ska kunna ske måste två saker hända, enligt Carl Bildt.

Det första är att Vladimir Putin avlägsnas från makten.

– Detta är hans krig. Det var han, och så gott som enbart han, som startade det, framhäver Bildt.

Huvudsakligen behöver det ske genom att visa att Putin har fel att västs stöd för Ukraina sviktar och istället hålla fast vid stödet.

För det andra menar Carl Bildt att Ukrainas framtid måste säkras – omedelbart genom militär försvarskraft och på lång sikt genom förankring i Nato och EU.

Citerade Finlands president

Carl Bildt uttalar sig regelbundet om kriget i Ukraina och andra utrikespolitiska angelägenheter på X, tidigare Twitter.

Häromdagen citerade han Finlands president Sauli Niinistö som i sitt nyårstal flaggade för samma budskap som den svenska exministern.

– Europa måste vakna upp. Att investera i vapenproduktion är inte nödvändigt bara för att kunna ge den hjälp som behövs. Det behövs för att försäkra att Europa är starkt, inte för krig, utan för fred, sade den finska presidenten när han uttalade sin oro för frågan om fortsatt stöd till Ukraina.

Foto: Caroline Andersson Renaud, Talarforum

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen